Sarajevska shizofrenija

Kako Šmit posta šit

  • Извор: АТВ
  • 26.07.2022. 20:22

Sa usana Bakira Izetbegovića moglo bi se pročitati da je Kristijan Šmit turista u BiH i da nije legitiman jer ga nije potvrdio Savjet bezbjednosti, ali to možda i neće izgovoriti.

Možda zbog toga što je Dodik dočekao Šmita na taj način, ali sigurno ne zbog toga što sam upravo to ne misli.

Sarajevski oslobodilac, opet Nijemac, mogao bi da zagorča političku putanju SDA do nosećih funkcija u BiH nametanjem izmjena Izbornog zakona kao i Ustava FBiH.

Likovanje su u Sarajevu zamijenili protestom. Dok su sa oduševljenjem dočekivali nametnute odluke na štetu Republike Srpske, sada kada više Izetbegović nego Bošnjaci mogu da osjete Bonska ovlašćenja dobrodočekanog Nijemca, sa negodovanjem se okupljaju ispred zgrade OHR-a. Ali, nije samo Šmit postao šit.

Još je tu novopečenih neprijatelja na Baščaršiji. Do juče slavljen britanski ambasador iz čije zemlje su stigle sankcije za zvaničnike Srpske, na meti je dobacivanja i prozivki zbog podrške Šmitu u ovoj namjeri.

Nećkanje oko ambasade SAD-a možda bi moglo još kratko potrajati. I oni su podržali Šmita, koji iznenada, rastura BiH udarom na bošnjački korpus. Sada ne bi bilo ni iznenađenje da se u Sarajevu otvori Fondacija podrške Vladimiru Putinu.

Kristijan iz Njemačke podobnom Sarajevu postao je mrzak u trenutku kada je odlučio da nakon niza odluka kojima nemilosrdno udara Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo, možda nakratko skrene pažnju i Sarajevo upozna sa terminom "Bonska ovlašćenja".

Nametanje u BiH neprihvaljivo je, ali komšijski je podržano dok su OHR-ove sankcije šibale po Srbima. Ovih dana neodlučni Šmit se koleba između situacije da ga svi ne vole ili da ga barem neko voli u BiH, a to je Sarajevo.

Nakon ove moguće najave, lider SDA Bakir Izetbegović, poput njegovog oca, rahmetli Alije, počeo je da prebraja oružje po magacinu. Eto tako, zna se za šta. Ali nije precizirao šta traži po magacinima. Možda oružje da nišani Srbe i Hrvate, ili traži nekog Valtera da odbani Sarajevo od Nijemca.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.