Гост Централних вијести

Какве измјене Изборног закона су усвојене на бх. Парламенту и на шта се односе

  • Извор: АТВ
  • 30.12.2023. 20:55

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Милорад Којић рекао је гостујући у нашим Централним вијестима да се измјене и допуне Изборног закона јуче нису смјеле наћи у законодавној процедури.

Како каже, постоје два формално-правна разлога зашто је то тако.

"Први разлог је хитност. Они су рекли да закон мора да се донесе по хитној процедури, а с друге стране услови за то нису испуњени. У складу са Јединственим правилима за израду правних прописа ако су измјене више од половине основног текста закона онда се мора донијети нови закон, а не да се иде у измјене и допуне. Основни текст закона из 2001. године броји 223 члана а садашње измјене и допуне које су јуче биле пред Парламентом су 133 члана да занемаримо да је било 20 измјена и око 49 чланова који су мијењани што значи да се није могло ићи у измјене и допуне“, каже он.

На изјаве појединих опозиционара да не зна ни сабирати Којић каже:

"То је Александра Пандуревић објавила на мрежи Икс. Жао ми је што сам блокиран па не могу да јој одговорим. Она је дуго била парламентарац и сада ради тамо, а не зна да у Јединственим правилима пише да се ради о основном тексту закона. Основни текст има 223 члана а касније измјене и допуне имају још 49 чланова.  Оно што је још проблем је да је законодавно-правни сектор дао позитивно мишљење на измјене и допуне тог закона и рекао да су Јединствена правила усвојена послије основног текста закона и да се она не примјењују с обзиром да je Изборни закон усвојен 2001. а јединствена правила 2003. или 2004. што је апсурд“, каже Којић.

Којић је најавио да ће из тог разлога поднијети кривичне пријаве.

"Кривичне пријаве због злоупотребе службеног положаја ћу поднијети послије Божића и то против особе која је потписала то мишљење из законодавно-правног сектора и против НН лица која су потенцијално подстрекавала на извршење кривичног дјела јер ово давање позитивног мишљења и потенцијално усвајање овог закона и објављивање у Службеном гласнику производи одређене посљедице. Због чега? Зато што су рекли да изборне технологије коштају. Дакле, усвајањем таквог закона који је у супротности са Јединственим правилима може да проузрокује у будућности да се троше средства за измјене и допуне које нису смјеле да буду у законодавној процедури. Јуче сам схватио да сам ја као парламентарац и сви остали јуче били понижени усвајањем закона који није смио бити у процедури“, каже Којић.

Комплетно гостовање погледајте у наставку:

Пратите нас и путем Вибера