Амбасадор Руске Федерације

Калабухов: Амерички амбасадор не разумије ни слово, нити дух међународно-правног документа

  • Извор: АТВ
  • 15.12.2023. 12:26

Упркос томе да је Дејтонски споразум написан на енглеском језику, ствара се трајни осјећај да амерички амбасадор не разумије ни слово, нити дух овог међународно-правног документа", рекао је Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов коментаришући интервју Амбасадора САД у БиХ Мајкла Марфија.

Он је рекао да не би желио да се дотиче традиционално арогантне и лицемјерне реторике у вези са ситуацијом у БиХ, која прелази границу мијешања у унутрашње послове те да је то ингеренција политичара и грађана БиХ.

"Само бих желио да истакнем сљедеће. Упркос томе да је Дејтонски споразум написан на енглеском језику, ствара се трајни осјећај да амерички амбасадор не разумије ни слово, нити дух овог међународно-правног документа. Ово може се једноставно схватити. САД одбацују међународно право у корист митских правила, на којима је наводно заснован свијет. Најсликовитији примјер јесте подршка од стране Вашингтона сурогатног високог представника, када чак и врапци на огради Бијеле куће у Сарајеву схватају нелегитимност те фигуре", рекао је Калабухов.

Што се тиче тумачења од стране америчког амбасадора изјаве Владимира Путина, Калабухов је подсјетио да је руски предсједник рекао буквално сљедеће: будућност Босне и Херцеговине треба да одређују њени грађани.

"Наравно, амерички амбасадор не слаже се са тим. У суштини он је формулисао за БиХ свој "закон Марфију", који гласи: "Босна и Херцеговина – то сам ја; Мајк Марфи". Јер амерички амбасадор одређује, који политичар је добар, а који је тоталитарни. Која супруга политичара је добра, а која – није баш. Ко се преваспитао, а ко пркоси. Који новинар је слободни (наравно, тај, којем плаћа амерички амбасадор),а који шири "малигну пропаганду" (тај, који пише истину о неоколонијалним навикама Америке). И, коначно, амерички амбасадор, Мајкл Свемоћни, намеће санкције непослушнима", рекао је Калабухов те додао:

"Ево вама конкретни примјер дјелатности амбасадора. Он стално наглашава да подржава придруживање БиХ Европској унији. А дали је читао познати 14 услова? Једва. Амерички амбасадори не читају услове, они их диктирају. А тамо пише црно на бијело да ради чланства у ЕУ БиХ мора раскинути споразум са САД о неизручењу америчких држављана Међународном кривичном суду. Испада, да амерички амбасадор подржава раскидање билатерланог споразума са САД. Како ће на то реаговати у Вашингтону ако сазнају у неком комитету за истраживање антиамеричке дјелатности?"

Он је рекао да је сигурно да се ради о нечем другом.

"Амерички амбасадор једноставно понижава представнике ЕУ, знајући да ће и даље плесати како САД свирају. И ако Вашингтон нареди, онда ће примити БиХ – с обзиром на геополитичку ситуацију – и с овим споразумом, и с Уредом Високог представника. И све то уз лицемјерне мантре о поштовању суверенитета Босне и Херцеговине. О којима поново опширно се говори у интервјуу америчког амбасадора", рекао је Калабухов.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: