Ambasador Rusije u BiH

Kalabuhov: Međunarodno pravo pobijedilo u Savjetu bezbjednosti UN

  • Извор: СРНА
  • 04.11.2021. 22:20

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov smatra da je međunarodno pravo pobijedilo na posljednjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN, ali i logika i zdrav razum, a usvojena Rezolucija o BiH mora biti primjer u budućem vremenu.

"Zahvalan sam kolegama u diplomatskom koru u Njujorku i u Sarajevu, jer su odvojena pitanja produženja misije `Altea` u BiH i OHR-a. I po Dejtonskom mirovnom sporazumu ova pitanja nisu povezana", rekao je Kalabuhov za RTRS.

On je istakao da je dobro što su zapadne diplomate razumjele logiku Rusije.

"Nakon 26 godina mirovnog procesa u BiH mora doći vrijeme kada će lokalni akteri preuzeti svu odgovornost, pa čak i onu koja proističe iz misije `Altea`", kaže Kalabuhov.

Ruski ambasador je napomenuo da se njegova zemlja principijelno zalaže da OHR bude što prije zatvoren.

"OHR je postao razlog za destabilizaciju situacije u BiH. Ova kancelarija je postala jednostrana. I kolege u diplomatskom koru bi željele zatvaranje OHR-a, ali postoji nesaglasnost o uslovima za tako nešto. Svi su saglasni da je vrijeme nametanja u BiH prošlo", istakao je Kalabuhov.

On je ocijenio da BiH sa OHR-om ne može imati stvarni suverenitet i da ova kancelarija nikada nije prevela Dejtonski mirovni sporazum na jezike naroda u BiH, što je morala uraditi.

"Veliki je paradoks kada ljudi koji govore o suverenitetu BiH traže od OHR-a da brani suverenitet. Pardoks je i što Ustav mora biti branjen od Ustavnog suda BiH. Mora biti promijenjena i kompozicija ovog suda, odnosno strane sudije moraju otići", naglasio je Kalabuhov.

On je napomenuo da izvještaj Kristijana Šmita o situaciji u BiH subjektivan i neizbalansiran.

Kalabuhov kaže da je legitimno razmišljanje predstavnika Republike Srpske o vraćanju nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH i da sve mora biti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

On je naveo da je u BiH potreban dijalog konstitutivnih naroda o svim pitanjima.

"Mora se u BiH smirivati retorika. Smatram da neće biti rata u BiH, jer je bolje pet godina razgovarati, nego dan ratovati. Bilo bi dobro da svi akteri u BiH potpišu pakt o miru", istakao je Kalabuhov.


  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана