Амбасадор Руске Федерације у БиХ

Калабухов: Без резолуције Савјета безбједности нико не може бити високи представник

  • Извор: АТВ
  • 23.09.2023. 15:05

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов поручио је да је став Русије да Кристијан Шмит нема мандат и овлаштења високог представника јер нема резолуције Савјета безбједности која му даје тај легитимитет.

"Наш је принципијелни став да без резолуције Савјета безбједности нико не може бити легитимни високи представник и то је таква ствар", рекао је Калабухов новинарима у добојском насељу Ритешић.

Калабухов је навео да је видљив покушај Запада да гура безвезну причу јер Шмит нема потребни легитимитет.

"Ми поштујемо званични став Републике Српске и предсједника Српске Милорада Додика да Шмит нема тај легитимитет. Значи, он не може ђеловати као високи представник и нема све компетенције које иду за ту функцију", истакао је Калабухов.

Он је подсјетио да према Анексу 10 Дејтонског мировног споразума високи представник има само улогу модерације, односно дијалога између страна у БиХ, истичући да Руска Федерација, као једна од потписница тог мировног споразума, сматра да је дијалог најбоље што се може десити странама у БиХ - без уцјене од стране међународног фактора.

"То је стрпљивост, то је компромис и тако може доћи до стања прихватљивог свим грађанима БиХ", изјавио је Калабухов.

Амбасадори земаља чланица Управног одбора ПИК-а саопштили су јуче да исказују "пуну подршку Шмиту и Канцеларији ОХР-а", позвали предсједника Српске да "прекине са политиком непризнавања и несарадње са Шмитом" и навели да "покушај ограничавања могућности високог представника да извршава мандат према Анексу 10 Дејтонског мировног споразума представља акт његовог непоштовања".

Пратите нас и путем Вибера