Стручњак за међународне односе

Калужа: Лагумџијино поступање- деинституционализација Предсједништва БиХ

  • Извор: СРНА
  • 23.01.2024. 11:57

Стручњак за међународне односе Лучиано Калужа изјавио је да амбасадор БиХ при Сталној мисији УН Златко Лагумџија потписивањем саопштења којим се "осуђује агресија Русије на Украјину и позива на повлачење снага" само наставља да спроводи филозофију којом се политички став једног од чланова Предсједништва БиХ институционализује као став колективног органа.

"Дакле, са јасном намјером и циљем се деинституционализује Предсједништво БиХ и тиме прерогативи заједничких институција користе за промоцију само једне политике, па и народа", оцијенио је Калужа за Срну.

Он је констатовао да је БиХ дубоко подијељена земља, да постоје именоване дипломате из Федерације БиХ /ФБиХ/ и из Републике Српске, а једина разлика је што дипломате из Српске поступају у складу са Уставом БиХ и одлукама Предсједништва БиХ, док дипломате из ФБиХ одлуке доносе у складу са политичком агендом чланова Предсједништва који су их предложили.

Калужа је напоменуо да Лагумџијино поступање није прво, односно да је и Свен Алкалај поступао идентично.

"Ако неко ради против БиХ, то су дипломате именоване из ФБиХ и такав однос траје годинама уназад. Република Српска мора развијати своје институције и улагати у образовање својих дипломата, градити мрежу пријатеља и тиме јачати своју позицију у оквиру међународних институција. У једном тренутку то ће бити кључни механизам у међународном представљају", закључио је Калужа.

Амбасадор БиХ при Сталној мисији УН Златко Лагумџија потписао је јуче изјаву у УН којом се "осуђује агресија Руске Федерације на Украјину и позива на повлачење руских снага са територије те земље".

Пратите нас и путем Вибера