Стручњак за међународне односе

Калужа: Сједница Савјета безбједности показала бесмисао фунције високог представника

  • Извор: СРНА
  • 03.11.2023. 14:15

Стручњак за међународне односе Лучиано Калужа изјавио је Срни да је сједница Савјета безбједности УН још једном показала сав бесмисао функције нелегитимног такозваног високог представника у БиХ, као и различит приступ политика ЕУ у односу на САД и Велику Британију.

"Видјело се да подршку политичком, уставном и социјалном инжењерингу у Сарајеву више не пружају ни дојучерашњи савезници и да овакав приступ нема перспективу за грађење било каквих прихватљивих односа за све стране у БиХ", истакао је Калужа.

Он је нагласио да се проблеми у БиХ могу рјешавати само директним разговором легитимних представника конститутивних народа и ентитета, а не неоколонијалним наметањем воље великих сила и њихових нелегално постављених функционера.

"Такође, евидентан је различит приступ политика ЕУ у односу на САД и Велику Британију и јучерашња сједница је то потпуно показала. Делегација ЕУ у БиХ дефинитивно заговара потпуно другачије принципе у односу на поједине амбасаде које се, користећи ОХР као свој инструмент, труде да трајно наруше досадашње постигнуте договоре унутар БиХ", оцијенио је Калужа.

Према његовим ријечима, ако се већ жели интернационализација унутрашњих питања БиХ, онда се морају саслушати и ставови оних чланица Савјета безбједности УН који имају другачије погледе, као и регионалних актера који су, и у складу са Дејтоном, легитимно заинтересоване стране.

"Ниједан амбасадор нема монопол да одређује ко ће у том смислу бити прихватљив саговорник", истакао је Калужа.

Он је закључио да Република Српска сигурно остаје отворена за дијалог о свим отвореним унутрашњим питањима БиХ, не одустајући ни од једног педља својих права и виталних интереса, првенстено територије и имовине.


Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.