Bivši generalni konzul BiH u Frankfurtu

Kaluža: Skandalozan postupak generalnog konzula u Frankfurtu

  • Извор: СРНА
  • 25.07.2022. 09:50

Bivši generalni konzul BiH u Frankfurtu Lučiano Kaluža ukazao je na skandalozn postupak generalnog konzula BiH u tom gradu Višnje Lončar koja je pisala njemačkim vlastima da odbace "nakaradni prijedlog" Kristijana Šmita o Izbornom zakonu, te istakao da je jasno da je diplomatsko-konzularna mreža u funkciji samo jedne politike iz Sarajeva.

Lončareva je poslala otvoreno pismo vlastima Njemačke s ciljem da se "odbaci nakaradni i neustavni prijedlog" Šmita u vezi sa izmjenama Izbornog zakona, što Kaluža smatra da je to u najmanju ruku skandal.

On je rekao Srni da je Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima jasno definisana uloga i mandat generalnog konzula, te da izdavanjem odobrenja u zemlji prijema generalnom konzulu druge države da može vršiti svoju funkciju, više ne "postoji" građanka niti privatno lice Lončar sa privremenim radom i boravkom u Njemačkoj, već diplomata, čiji angažman traje 24 časa.

- Kroz ovakvo nepoznavanje diplomatskog protokola i neprimjerene istupe koji će vjerovatno proći bez bilo ikakvih upozorenja ili sankcija od strane Ministarstva spoljnih poslova, jasno se potvrđuje pravilo da je DKP mreža u funciji samo jedne politike i jedne strukture sa sjedištem u Sarajevu - rekao je Kaluža.

Kaluža je istakao da Ambasada BiH jedina ima mandat da komunicira u ime BiH sa vlastima Njemačke, tako da ne zna kako će im objasniti ovakvo postupanje ili će se kao i do sada "praviti mrtvi", interno šokirani ovakvim nediplomatskim djelovanjem".

Sadržaj dopisa Kaluža nije želio komentarisati jer se, kako je objasnio, radi o kognitivno ispodprosječnom razumijevanju međunarodnih, ali i unutrašnjih odnosa u BiH".

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм