Bivši konzul BiH

Kaluža: Skoro svaki potez Turkovićeve usmjeren protiv interesa Srpske

  • Извор: АТВ
  • 05.04.2022. 20:43

Skoro svaki potez koji se donosi od strane ministarke Bisere Tirković u vezi djelovanja Ministarstva inostranih poslova većinom je usmjeren protiv interesa institucije ili interesa Republike Srpske.

Kaže to za ATV Lučiano Kaluža, bivši konzul BiH u Frankfurtu, koji navodi da je bilo puno poteza ministarke Turković za koje nije bilo odobrenja ili konsultacija sa Savjetom ministara ili Predsjedništvom BiH. On je, između ostalih, izdvojio jedan slučaj koji se desio u posljednjem periodu, a to je potpuno jednostrano nastupanje ambasadora BiH u Savjetu bezbjednosti UN-a koji je najviše zastupao politiku promovisanu od strane SDA.

„Dakle, davanje instrukcija da se unutar međunarodnih institucija nastupa protiv interesa Republike Srpske, što je naravno, naišlo na veliku osudu i od strane srpskog člana Predsjedništva BIH i od institucija Srpske“, izjavio je Kaluža.

Ovim potezima se direktno krši Ustav BiH, jasan ja Kaluža, i kaže da se to događa u kontinuitetu. Ne postoji mehanizam unutar BiH koji bi mogao da spriječi takvo protivustavno djelovanje oduzimanja nadležnosti Predsjedništvu.

„Pokušaji srpskog člana Predsjedništva u većini slučajeva urode plodom, način na koji on poduzima korake kako bi se spriječilo to samostalno djelovanje. Dakle, poduzimaju se koraci, ali jako je teško raditi i djelovati u atmosferi gdje imate jednu stranu koja cijelo vrijeme podriva Ustav, koja radi samostalno, protiv institucije ili cijelog jednog dijela BiH“, smatra Kaluža.

Dok je bio konzul u Frankfurtu, Kaluža kaže da je uvijek u javnosti naglašavao da je imenovan iz Republike Srpske kao generalni konzul BiH. Svi šefovi DKP koji su imenovani iz Republike Srpske moraju da zastupaju interese Republike Srpske i da to javno promovišu, kako na političkom tako i na ekonomskom planu, objašnjava Kaluža.

„Najidealnije bi bilo da mi nekako možemo rasformirati ovo postojeće ministarstvo, ali to nije moguće. Ono što možemo da uradimo je da se saradnja između šefova DKP-a i srpskog člana Predsjedništva intezivira na mnogo veći nivo, da se intezivira saradnja šefova DKP-a iz Srpske sa Ministarstvom za ekonomske odnose i međunarodnu saradnju Republike Srpske, da se više zastupaju principi i interesi Republike Srpske“, rekao je Kaluža.

On kaže da, dok je bio konzul, nije dobijao direktne instrukcije od člana Predsjedništva, a da je to sada podignuto na mnogo viši nivo gdje šefovi DKP-a dobijaju instrukcije od strane Kabineta srpskog člana Predsjedništva.

„Svi službenici DKP-a, prije odlaska na destinaciju, morali bi da svoj nivo saradnje sa institucijama Republike Srpske inteziviraju na viši nivo, pogotovo sa Ministarstvom za ekonomske odnose i međunarodnu saradnju“, kaže Kaluža za ATV.


  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.