Стручњак за међународне односе

Калужа: Упитан боравак Шмита, одговоре треба дати МИП

  • Извор: СРНА
  • 19.09.2023. 11:24

Стручњак за међународне односе Лучиано Калужа рекао је за Срну да је много фактора који бацају сумњу на регуларност боравка Кристијана Шмита у БиХ, те да је приликом његовог доласка процедуру спровело Министарство иностраних послова у Савјету министара, а не Предсједништво БиХ, како се покушава дезинформисати јавност.

- Процедура је врло јасна за издавање службених исказница, односно акредитације дипломатама. Након упућивања дипломатске ноте, која се упућује Министарству иностраних послова, уз коју се доставља и копија дипломатског пасоша, наводи се да је потребно да се изда службена акредитација за дипломату који је ступио на дужност - појаснио је Калужа.

Он је додао да у том случају Предсједништво БиХ нема никакву обавезу у процесу нотификације.

- Управо те изјаве које су се појавиле у медијима да Предсједништво треба дати одређену врсту сагласности су потпуно погрешне и ради се о непознавању протокола. То најбоље говори о проблемима унутар БиХ - истакао је Калужа.

Када је ријеч о Кристијану Шмиту, Калужа је истакао да због недовољног броја информација није могуће тачно утврдити како је текла процедура, али мишљења је да је дипломатска нота у Министарство иностраних послова упућена из ОХР-а, због чега је на њима и велика одговорност јер не постоји релевантна одлука у Савјету безбједности УН.

- Немам увид у то како су документи обрађени и на који начин су достављени. Дефинитвно имамо технички проблем његовог боравка у БиХ. Онај ко је упутио захтјев за акредитацију Шмита морао је да упути и адекватну одлуку о његовом именовању - сматра Калужа.

Он је истакао да није могуће акредитовати страног дипломату без релевантне одлуке земље из које долази или међународне институције задужене за именовање.

- То је као када би нека амбасада у Њемачкој на своју руку послала ноту за дипломату према Министарству иностраних послова, а да тај дипломата нема релевантну одлуку о именовању у својој земљи - појаснио је Калужа.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм