Kecmanović: Odnosi u BiH u doba korone kao pred kraj SFRЈ

  • 17.04.2020. 12:21

Politički i ekonomski odnosi u BiH u vrijeme korone neodoljivo podsjećaju na odnose republika i pokrajina, naroda i narodnosti pred kraj SFRJ, a jedina razlika je što je spoljni faktor Jugoslaviju htio da uništi, a BiH hoće da spasi, smatra profesor Nenad Kecmanović.

On ističe da se BiH i bez virusa korona već 19 godina nalazi u vanrednom stanju, a da se sada dogodilo "vanredno stanje u vanrednom stanju" ili "vanredno stanje na kvadrat", te da je aktuelno kratkoročno dalo dodatnu motivaciju onom starijem i dugoročnijem.

"U BiH postoje dva paralelna vanredna stanja, od kojih će novo proći, a staro ostati", istakao je Kecmanović.

On je ukazao da je na evro–američkom zapadu pandemija razgolitila neoliberalni globalizam, ali da se nakon prvobitne konfuzije i rasula sprega finansijske i političke oligarhije lako sporazumjela da ekonomske posljedice vanrednog stanja koje ih jedino i brinu riješe štancovanjem 5,5 triliona fiktivnih dolara i evra.

"BiH, međutim, zbog hroničnog vanrednog stanja nije u stanju da primi i podeli siću koja je dodijeljena periferiji i nastaviće da boluje od svog neizlečivog `bosanskog virusa`", neveo je Kecmanović u autorskom tekstu za "Politiku".

Kecmanović je ukazao da će u BiH na jesen lokalni izbori, te a da, u izbornoj sezoni "bosanski virus" nabuja, baš kao što i zimska sezona pogoduje širenju respiratornih infekcija, poput gripe i virusa korona.

"Kažu da posle pandemije "više ništa neće biti isto. Možda u svijetu i neće, ali u Bosni bogme hoće"", uvjeren je Kecmanović.

Da bi ilustrovao da pandemija u BiH ništa ne mijenja, Kecmanović je naveo da je već poslije prvih slučajeva infekcije u Srpskoj, kada je zazvonilo na uzbunu i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tražio proglašenje vanrednog stanja, bošnjački kolega odbio tu inicijativu, a, da je, nakon što je Vlada Republike Srpske proglasila "vanrednu situaciju", poslanička grupa SDA u Narodnoj skupštini Srpske stavila veto "zbog ugrožavanja bošnjačkog nacionalnog interesa".

"Pazite, riječ je o bočnjačkim političarima koji porodično žive u Srpskoj, a blokirali su borbu protiv širenja epidemije u vlastitoj kući, u preduzeću u kojim im rade žene, u školi koju im pohađaju djeca, da bi zaštitili svoj vitalni nacionalni interes", naveo je Kecmanović.

On je podsjetio da su bošnjački organizacije veterana rata optužili načelnika Goražda "za izdaju zbog saradnje sa agresorom" nakon što je Srbija na njegov zahtjev toj opštini u Federaciji BiH isporučila brašno, kao i da je Krizni paket Međunarodnog monetarnog fonda od 330 miliona KM izazvao konflikt u vrhu BiH zbog preraspodjele sredstava.

Kecmanović je, između ostalog, podsjetio i na to da je Šefik DŽaferović zloupotrebio poziciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u vanrednom stanju i zakazao komemoraciju u Potočarima i "uz nos Srbima, pozvao Milu Đukanovića".

"Kasnije je nešto i prevaziđeno, ali se novi incidenti gomilaju iz dana u dan, jer kapacitet uzajamnog povjerenja kao da nikada nije ni postojao", konstatuje Kecmanović.