Dom naroda

Klub Bošnjaka pokrenuo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa

  • Извор: СРНА
  • 27.04.2022. 12:16

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je zahtjev četvoro hrvatskih delegata za razmatranje po hitnoj proceduri Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, ali je potom Klub delegata bošnjačkog naroda pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

Obrazlažući odluku da se pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa predsjedavajući Kluba bošnjačkih delegata Asim Sarajlić rekao je da se predloženim zakonom ignoriše činjenica da, uprkos naporima domaćih i stranih aktera, nije postignut dogovor o ovom zakonu.

Sarajlić tvrdi da su predložena zakonska rješenja jednostrana i protivustavna, te da se njima ignoriše ustaljena praksa u funkcionisanju dva doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prema njegovim riječima, prijedlog zakona prethodno je trebalo da bude dostavljen interresornoj radnoj grupi koja je radila na izmjenama Izbornog zakona.

Sarajlić je iznio i tvrdnju da se predloženim zakonom ne ukidaju diskriminatorske odredbe u važećem zakonu, što je utvrdio i Evropski sud za ljudska prava, već zakon postaje još diskriminatorniji, posebno kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH.

"Ne ispunjavaju se ni obaveze BiH iz paketa Evropske komisije, ne obezbjeđuje sprovođenje preporuka OEBS-a o omogućavanju provođenja izbora u skladu sa demokratskim standardima", dodao je Sarajlić.