Интригантна прошлост

Ко је судија Сена Узуновић?

  • Извор: АТВ
  • 06.03.2024. 08:15

Ко је судија Сена Узуновић?

На то питање можда најбољи одговор даје њен ратни стаж од 576 дана у тзв. Армији БиХ. Одговоре даје и њена позиција помоћника команданта за правне послове у 45. Брдској бригади из Неретвице.

"Досије" је у посједу документа који то и доказује. 

"Досије" је у посједу докумената у случају ратног злочинца Есада Ланџе, који је мучио Србе у логору Челебићи у Коњицу. Док је радила као судија Окружног војног суда у Мостару, одјељење Коњиц, испитивала га је Сена Узуновић.

Није било казне од Узуновићеве, па је Ланџо осуђен у Хашком трибуналу. 

Ко је Сена Узуновић, добро знају и Срби из Коњица. Пропустила је сваку прилику за правду над српским жртвама. Чак и за невино страдалу дјецу.

О Сени Узуновић говори и предмет Добровољачка улица. Док је радила као тужилац, саботирала је процесуирање одговорних за убиства и мучења припадника ЈНА током договореног мирног повлачења из Сарајева 1992. године. 

Узуновићева добро позната ВСТС-у

Ко суди у Суду БиХ добро знају и у Високом судском и тужилачком савјету БиХ. Да Сена Узуновић и са таквом прошлошћу може да суди, процијенила је Независна правосудна комисија коју је формирао ПИК. 

- У односу на именовање судије Узуновић на позицију носиоца правосудне функције након извршене реформе правосуђа и успостављања ВСТС-а 2004. године, истичемо да је све релевантне чињенице о тадашњим судијама и тужиоцима, односно кандидатима, провјерила Независна правосудна комисија која је формирана одлуком Савјета за имплементацију мира у БиХ и високог представника, те је успостављена 2001. са задатком да води и координира реформе правосуђа, па тако и у односу на Узуновићеву - кажу из ВСТС-а.

Признање ВСТС-а БиХ готово је невјероватно. Невјероватна зато није чињеница да је зелено свјетло Узуновићевој дала комисија коју је именовао спорни Савјет за имплементацију Мира у БиХ. 

- Овај одговор је крајње скандалозан и опет потврђује да правосуђе БиХ, односно оградићу се, да у Суду и Тужилаштву БиХ који су наметнути апсолутно не влада демократија, не примјењују се закони већ сила јачег, у овом тренутку моћнијег. Да ли је то неки од амбасадора или више амбасада, вријеме ће показати. Али, поново доказ да све оне сумње које смо износили су основане. И само ћу рећи да се захваљујем представницима ВСТС-а који су овако искрен одговор дали. Морам рећи да је ово заиста и да је ово једна свијетла тачка у свом овом хаосу на који наилазимо у правосуђу БиХ - каже Сања Вулић, шеф Клуба посланика СНСД-а у ПД ПС БиХ.

Позиција судије као да је награда за неправду према Србима. Како је могуће да такав судија и даље суди, питају се Срби из Коњица. Они који су изгубили своје најмилије, немају повјерења у Суд у којем сједи Сена Узуновић. Иста она која је зажмирила на страшан злочин над породицом Голубовић гдје су припадници тзв. Армије БиХ убили дјечаке Петра и Павла и њихове родитеље, само зато што су били Срби. 

- Самим тим сазнањем да је она била војни судија у Коњицу у периоду од 1993. до 1996. године, периоду када је у Коњицу почињен огроман ратни злочин. Да је скоро 200 људи убијено и да многи од ратних злочинаца нису процесуирани. Породица Голубовић, рецимо минималне казне за убиство Ђуре, Власте, Петра и Павла Голубовића дјеце од пет и седам година. За Блаце које су потпуно сравњене са земљом, које су старице које су биле ту које су убијене које су спаљене, злочини за које никада нико није одговарао. Сматрамо да је госпођа или госпођица Сена Узуновић требала да се бави тим стварима, огромним злочинима почињеним у Коњицу и да сада јој није касно. Јер ратни злочин не застаријева и да би био њен морални чин да поднесе оставку на ову фарсу суђења што је сада преузела да води у којем је једини циљ дерогирање Републике Српске - каже Зоран Пологош.

- Спортска дворана у Коњицу гдје је погинуло 13 људи, за то никада нико није процесуиран. Убијени су ми стриц и стрина и никада нису нађени. Тако да је то страшно да никада нико послије 30 година није одговарао, да се о томе ћути. Изгледа да у овом рату само су Срби ратни злочинци, а ова друга страна нико ништа, нажалост. Чуо сам за ту дотичну госпођу која је у том периоду била у Коњицу тако да је она требало да води рачуна о томе, а не да овамо прави неку фарсу против Републике Српске и ствари које можда неко други треба да води, а не она - рекао је Славко Нинковић.

Интригантна прошлост

Интригантна прошлост судије Узуновић и више је него довољна да у праведност било каквог суђења у којем она има посљедњу ријеч,  не вјерује нико у Републици Српској. 

- Налази се у регистру бивших припадника тзв. Армије БиХ. Сена Узуновић је била припадник 45. Брдске бригаде. Након тога, 1993. именована је за судију у Мостару, одсјек Коњиц, а послије тога као кадар СДА била је и помоћник министра. Управо баш тако као кадар СДА дошла је на мјесто тужиоца Тужилаштва БиХ. Међутим, оно што је јако интересантно је поменути да је Тужилаштво БиХ, односно тадашњи поступајући страни тужилац Џуд Романо 2012. године одбацио пријаву која се доносила на процесуирање злочина у Добровољачкој. Након тога Тужилаштво БиХ формирало је једну комисију која се управо требала бавити овим наводима и процијенити шта даље са предметом. Сена Узуновић је била једна од тужилаца која је инсистирала да се овај предмет одбаци да се он не процесуира јер се према њеним ријечима уопште није радило о ратном злочину. Иако смо сви свјесни на који начин су масакрирани и убијани бивши припадници ЈНА приликом изласка из Сарајева. Да постоји непрофесионалност евидентно је и из чињенице да је 2021. године Сена Узуновић била један од 14 тужилаца Тужилаштва БиХ који су тада поднијели пријаву тадашњој главној тужитељки Гордани Тадић, а све у циљу процесуирања Милорада Додика - каже Виктор Нуждић, в.д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица.

- Она је једна од ријетких жена која је у току рата била помоћник команданта. Дакле, највиши командни кадар у једној од бригада тадашње тзв. Армије БиХ и у тој улози обављала је различите послове. Видјели смо тада чак и различита саслушања заробљених припадника српске војске и цивила. И ту се по свему ономе што нам је доступно, није се баш прославила. Односно, није радила свој посао онако како је требало. Вршила је притисак над српским заробљеницима. А с друге  стране није ништа учинила да процесуира оне који су починили заробљавања. Не само заробљавања него и друга дјела која су супротна свим конвенцијама и правилима ратовања - сматра Слободан Жупљанин, предсједник организације Старјешина Војске Републике Српске.

Политичка каријера у СДА

Узуновићева се може похвалити и политичком каријером у СДА. Политичке функције обављала је у Федералном министарству финансија. Са ратном и политичком прошлошћу постала је судија који суди званичницима Српске. 

- Колико сам ја упознат са биографијом, она је била на одређеним позицијама за које знамо да су политичке. Мислим да она не би требало да поступа у овом Суду јер је очигледно зашто је она постављена и шта је циљ да она даље проводи. Ако је она била бивши замјеник министра финансија, и ту се треба поставити питање како правник да буде у неком економском сектору постављен, али опет кажем вјероватно је била високо позиционирана страначки и коју је странка успјела да позиционира на такве функције - каже Лазар Стјепановић, правни представник Републике Српске.

- То су опробани кадрови када је ријеч о прогоњењу Срба. Знате, у Суду БиХ можете одлично да напредујете уколико осудите што више Срба на што више година затвора. И она се доказала као изузетан кадар. И ово је вјероватно круна њене каријере да прогони легитимно и легално изабраног предсједника за непостојеће кривично дјело против човјека који се лажно представља - поручио је Марко Ромић, савјетник предсједника Републике Српске.

- Дошла је особа која има озбиљну ратну прошлост, која је према нашим информацијама била помоћник команданта Пете Брдске бригаде, жена која је била у војном тужилаштву за вријеме рата, ослободила одређене људе, наравно Бошњаке, који су послије тога осуђени у Хашком трибуналу - изјавио је Жељко Будимир, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање.

Сени Узуновић не вјерују ни борци а ни удружења проистекла из одбрамбено-отаџбинског рата. Неправду за злочине у Коњицу, али и опструкције у случају Добровољачка улице, нико не може да опрости. 

- Она је била један од главних актера процесуирања у предмету Добровољачка улица гдје су настрадали српски војници. Чак да је и центар чини ми се 2017. године, сматрајући њу и друга лица са ратном прошлошћу да не могу бити објективни који се воде у поступцима против Срба за наводно почињене ратне злочине да се то преиспита и тражили су да се ти љу елиминишу да не могу да обављају тако високе функције у Суду и Тужилаштву БиХ. Међутим нико о томе није водио рачуна - наглашава Радан Остојић, предсједник БОРС-а.

- Сигурно је да се никако није смјело дозволити да неко ко је у току рата обављао такву позицију у једном малом Коњицу у којем су страдали Срби, обавља такву функцију. Тај неко ко се бавио тим пословима, тај неко ко је имао и ко је учествовао у ратним јединицама сигурно није могао бити изабран за позицију коју у овом моменту обавља - рекла је Исидора Граорац, предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

О Сени Узуновић, медији из другог ентитета писали су и док је радила у тамошњем Министарству финансија. Спорно је било то како је тада добила стан. Узуновићева је замијенила Мирсада Стрику у процесу који се води против предсједника Српске. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.