Шта ради СИПА

Ко кочи истрагу против Шмита?

  • Извор: АТВ
  • 08.11.2023. 19:15

Ко шта ради СИПА чека додатне информације у вези Кристијана Шмита. У овој агенцији очигледно никако да се пробуде иако већ двије године нису урадили ништа од када је њемачки држављанин дошао у БиХ. Иако су се јуче огласили из Службе за послове са странцима и јасно поручили да Шмит није високи представник, директор СИПА Дарко Ћулум још се не јавља.

Из Агенције одговарају саопштењем у којем тврде да чекају одговоре Министарства спољних послова и Граничне полиције БиХ. 

"Након што запримимо све тражене одговоре, извјештаје и документацију у вези статуса Кристијана Шмита, а посебно одговоре на питање када и како му је додијељен дипломатски статус, на бази које документације, по којем правном основу, односно на основу којих закона и подзаконских аката, ко је додијелио такав статус иако је познато да није именован адекватном одлуком Савјета безбједности УН-а, СИПА ће на бази анализе свих одговора и документације и утврђеног чињеничног стања, односно постојања пропуста и евентуалне кривичне одговорности, поднијети одговарајући извјештај Тужилаштву“, навели су у саопштењу.

Мало кога не чуди зашто СИПА треба толико друго да се огласи. Они треба да знају да морају спроводити истражне радње у случају Кристијана Шмита, јасан је Милорад Којић. На основу свих информација које су им већ доступне потребно је предузети све у циљу доношења коначне одлуке, каже Којић, па каква год та одлука била.

"Не прејудицирајући да можда не раде нешто по том предмету и у том случају али имали смо у пракси у ранијем периоду да се они огласе у смислу да кажу да се спроводе истражне радње у оквиру њихове надлежности и да мимо тога не могу давати никакве информације“, каже посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић. 

Управо на те информације чека се седмицама. Тужилаштву је министар безбједности предао све доказе о нелегалном боравку Кристијана Шмита. Како је ушао у БиХ и на основу вербалне ноте добио зелено свјетло питања су на која још нема одговора. 

Пратите нас и путем Вибера