Подривање договора

Ко кочи пут БиХ ка ЕУ?

  • Извор: АТВ
  • 16.02.2024. 19:11

Кочница на европском путу БиХ налази се у страним амбасадама. У америчкој држе и ручну тако што руше договоре међу политичким лидерима. Док Мајкл Марфи тврди да је једина препрека пута БХ ка ЕУ предсједник Републике Српске, Милорад Додик каже да је то управо Америчка амбасада.

"Америчка амбасада не би требало да се бави питањима европског пута. Као што то не би требало да се бави ни лажни високи представник. Чак и онај који је био легално изабран није се бавио европским питањима. Ми смо предодређени да будемо криви . Али у овом случају то претјерано петљање Марфија у унутрашње ствари у БиХ блокира све", каже предсједник Републике Српске Милорад Додик.

И само што се нешто договори, Марфи први потрчи да све то сруши. Тако је било и са договором СНСД, ХДЗ и Тројке у Лакташима. Брзо су лидери Тројке промијенили мишљење о Изборном закону, и Уставном суду БиХ. Док Марфи кочи, представници ЕУ само дају обећања. 

"У овом тренутку могуће је да се добије зелено свјетло, међутим што се више мјера реализује, што се више закона усвоји из оних 14 кључних приоритета, то ће БиХ бити боље позиционирана и биће бољи ток будуће дискусије о отварању преговора", каже Јохан Сатлер, шеф делегације ЕУ у БиХ.

Без датума преговора, све су само лажна обећања, кажу у Српској. Српска је опредијељена за Европски пут, али добро се зна ко није. 

"Европски пут већ је закочен у Америчкој амбасади. Ми смо имали у Лакташима састанак . Усагласили смо сва питања, ништа није било спорно. Чак су били неки састанци тројке, за које немам доказе, са господином Шмитом", каже предсједник НСРС Ненад Стевандић.

И док се представници европске уније шеткају по БиХ и разбацују са уопштеним фразама, БиХ се успорено креће до преговора за чланство.О чланству, барем док су у Уставном суду БиХ стране судије, а у Сарајеву нелегални Кристијан Шмит, тешко је и говорити.

Пратите нас и путем Вибера