Direktor Centra za istraživanje rata

Kojić: Dudaković i Mahmuljin izmiču pravdi uz pomoć pojedinaca u pravosuđu BiH

 • Izvor: Srna
 • 01.10.2022. 13:54

Atif Dudaković, Sakib Mahmuljin, kao i brojni drugi naredbodavci i počinioci zločina počinjenih nad Srbima u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, predugo izmiču pravdi uz svesrdnu pomoć pojedinaca u pravosuđu na nivou BiH, rekao je Srni direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Kojić ističe da je prevashodni cilj tog, kako kaže, nakaradno uspostavljenog sistema da zacementira nametnuti narativ o žrtvi i zločincu.

"Kada konačno dođe do pravosnažne presude, kao u slučaju Sakiba Mahmuljina koji, umjesto u zatvoru, dane provodi u Turskoj, čitamo nemušta saopštenja Suda BiH, slušamo potrošena pojašnjenja i objašnjenja o vještačenju medicinske dokumentacije", rekao je Kojić.

Prema Kojićevim riječima, ništa od svega ovog nije iznenađujuće, jer su odugovlačenje procesa koji bi trebalo da rezultiraju, kako optužnicama, tako i konačnim presudama za brutalne zločine počinjene nad srpskim civilima i zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske, davno ispričana priča.

"Bez obzira na ovakav odnos prema srpskim žrtvama od strane nadležnih, mi ćemo i dalje pričati priču koja je drugačija od njihove, i u tome nas neće pokolebati ni dvostruki aršini, a ni pokušaj da se stradanje Srba u proteklom ratu u potpunosti obesmisli", istakao je Kojić.

Sud BiH je krajem aprila izrekao nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakibu Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

Mahmuljin je po izricanju kazne od osam godina napustio BiH i otišao u Tursku navodno na liječenje, umjesto u zatvor.

Bivši komandant Petog korpusa tzv. Armije BiH Atif Dudaković zbog navodne bolesti ne može da dolazi u Sud BiH i prati suđenje po optužnici koja ga tereti za ubistva Srba u Krajini, ali ga to nije spriječilo da vozi automobil, pa čak i da izazove saobraćajnu nezgodu.

 • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

  Privilegija je znati o čemu se priča na važnim sastancima, iza zatvorenih vrata, u četiri oka.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Kriminalistička serija smeštena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina

 • 23:15 Serija: Biro (12+)

  Jedna od najpoznatijih istorijskih drama i televizijskih serija.