Banjaluka

Kojić: Niko nije tako brutalno pljunuo po srpskim žrtvama kao Zatler

  • Извор: СРНА
  • 18.07.2022. 11:25

Potomci srpskih žrtava sudeći prema skandaloznom blogu šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera ne treba da se nadaju, ni da očekuju da će se Zatler i "Zatleri" ikada pokloniti sjenima njihovih najmilijih, ocijenio je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Kojić je poručio da niko nije tako "brutalno pljunuo" po srpskim žrtvama kao Zatler u tekstu koji je objavio na svom blogu gdje je ocijenio da je "postavljanje fotografija ubijenih Srba duž puta ka Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari smišljena provokacija".

Kojić je naveo da je vrhunac licemjerja kada Zatler navodi da su "nedavno obilježili i izrazili najdublje saučešće srpskim civilnim žrtvama Podrinja", a potom da je "juče po sedmi put posjetio Memorijalni centar Srebrenica-Potočari".

"I neka je posjetio, niko mu to ne zamjera, sve žrtve zaslužuju poštovanje, ali licemjerno je da naglašava kako je 'nedavno izrazio najdublje saučešće srpskim civilnim žrtvama Podrinja', a da pri­ tome ne kaže da nijednom između tih sedam posjeta Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari nije prisustvovao parastosu ili obilježavanju stradanja srpskih civila u Podrinju", dodao je Kojić u kolumni objavljenoj u "Glasu Srpske".

On je istakao da sudeći prema skandaloznom blogu šefa Delegacije EU, potomci srpskih žrtava ne treba da se nadaju, ni da očekuju da će se Zatler i "Zatleri" ikada pokloniti sjenima njihovih najmilijih.

Kojić je konstatovao da bi u suprotnom predstavnici zapadnih zemalja time pokazali pravi i iskreni pijetet i poštovanje prema srpskim žrtvama i da bi, ako bi se pojavili na obilježavanju stradanja Srba u Zalazju, Sasama, Kravici, Zagonima i ostalim selima kroz koja su prošle horde pod komandom Nasera Orića ostavljajući iza sebe krvavi trag, doveli u pitanje sve ono što su pune tri decenije radili njihovi prethodnici.

"Pokazali bi da istina nije crno-bijela, kako se stalno prikazuje, i da loši momci niti su tako loši, niti su jedini loši i priznali bi da je u Srebrenici i oko Srebrenice bilo žrtava i zločina i prije jula 1995. godine", naglasio je Kojić.

On je dodao da ti zločini nisu i ni po koju cijenu ne mogu da budu opravdanje za ono što je počinjeno u julu 1995. godine, niti se bilo kome smije dozvoliti da o njima govori na taj način, ali se isto tako ne smije dozvoliti da ti zločini budu zaboravljeni, niti se smiju držati zatvorene oči pred činjenicom da su svi oni, čije fotografije Satler smatra smišljenom provokacijom, stradali prije jula 1995. godine.

"Među njima je i 43 djece, a među tom djecom je i dvanaestogodišnji Slobodan Stojanović za čije brutalno ubistvo niko nikada nije ponio komandnu odgovornost, tako da je monstruozni zločin počinjen nad dvanaestogodišnjim djetetom praktično označen kao incident, a ne kao bestijalni ratni zločin. Za Johana Zatlera smišljena provokacija je i fotografija braće Radisava (1981) i Aleksandra (1988) Dimitrijevića iz Skelana, od kojih je stariji ubijen snajperskim hicem, a mlađi rafalima", naveo je Kojić.

On je istakao da bi naivno bilo vjerovati da Zatler i "Zatleri" ne znaju za ove i sve ostale zločine nad nevinom srpskom djecom, kao što bi bilo naivno vjerovati da ne znaju da niko nikada nije odgovarao za nabrojane zločine.

"A kada bi pokazali da to znaju i da im je do toga stalo, onda Zatler sigurno ne bi napisao onako sraman blog, a visoki predstavnik u pokušaju Kristijan Šmit ne bi prijetio Srbima da će im pisati udžbenike istorije", naveo je Kojić.

On je napomenuo da su Srbi u svim svjetskim ratovima i kataklizmama bili na njenoj pravoj strani i nikada na strani sila mraka koje je istorija označila najcrnjim slovima.

"Sila koje su i 1914. i 1941. godine predvodili upravo sunarodnici šefa Delegacije EU u BiH i zemljaci visokog predstavnika u pokušaju. A možda upravo zato i ne treba da čudi njihov sramni i ponižavajući odnos prema srpskim žrtvama", zaključio je Kojić.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.