Посланик СНСД-а

Којић: Потребно хитно изузеће судије Узуновић због њене пристрасности

  • Извор: СРНА
  • 06.02.2024. 14:07

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је да је потребно хитно изузеће судије Суда БиХ Сене Узуновић из предмета који се води против предсједника Републике Српске Милорада Додика због њене пристрасности јер се у вријеме док је била тужилац залагала за подизање оптужнице против Додика.

Којић је рекао да постоје основ и разлог за изузеће Узуновићеве из овог предмета имајући у виду чињеницу да се залагала и вршила притисак на главног тужиоца, заједно са осталим тужиоцима, а што је објављено у медијима из тог периода, да се подигне оптужница против Додика.

"То је јасан доказ да она сада као судија не може бити и није непристрасна и објективна. Из тог разлога је неопходно хитно њено изузеће из предмета", рекао је Којић.

Он је подсјетио да је Узуновићева као члан комисије била против поновног покретања истраге за ратни злочин у Добровољачкој, иако је Тужилаштво БиХ потом подигло оптужницу против десет лица, што такође говори о њеној пристрасности.

АТВ у посједу документа: Припадник Армије БиХ суди Предсједнику Републике Српске

АТВ у посједу документа: Припадник Армије БиХ суди Предсједнику Републике Српске

Медији су у октобру 2021. године објавили да је најмање 14 тужилаца, међу којима је Узуновићева, затражило од тада главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордане Тадић хитно формирање предмета против Додика због, како су навели, његових најава рушења институција БиХ.

Портал "Истрага.ба" објавио је тада да је тужилац Џермин Пашић путем службеног мејла упутио иницијативу за хитно формирање предмета против Додика, а његову иницијативу убрзо су подржали тужиоци, међу којима је Узуновићева.

Узуновићева се јуче појавила у Суду БиХ на суђењу Додику за непоштовање одлука Кристијана Шмита, иако одбрана предсједника није обавијештена о промјени судије Мирсада Стрике.

Остојић: Узуновићеву уклонити из правосуђа БиХ због ратне прошлости

Остојић: Узуновићеву уклонити из правосуђа БиХ због ратне прошлости

Којић, који је и бивши директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, раније је рекао да је Узуновићева током рата била припадник такозване Армије БиХ на мјесту помоћника командира.

Осим војне, вршила је и политичку функцију. Од 1998. до 2001. године за вријеме мандата премијера ФБиХ Едхема Бичакчића (СДА) обављала је послове замјеника министра финансија за правне и опште послове у Министарству финансија, као и послове савјетника за правна питања у Кабинету замјеника премијера федералне Владе.

Додик: Моћ народа неће побиједити никаква сила, па ни она америчка

Додик: Моћ народа неће побиједити никаква сила, па ни она америчка


Пратите нас и путем Вибера

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм