Poslanik SNSD-a u PD PS BiH

Kojić: Proces protiv Dudakovića se odugovlači da bi svjedoci pomrli

  • Извор: АТВ
  • 03.05.2023. 21:49

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Milorad Kojić kaže za ATV da je politika Suda BiH da maksimalno odugovlači proces protiv Atifa Dudakovića, jer ćemo sigurno doći u situaciju da kroz odugovlačenje procesa značajan broj svjedoka umre.

"U predmetu Dudaković godinu i po dana nije bilo zakazano ročište. Prvo se pravdalo koronom, pa bolestima nekih od optuženih lica itd. Kada smo poslali dopis tokom korone da je Republika Srpska spremna da snosi troškove testiranja učesnika na ročištu, ali opstrukcija je u sudu. Dudaković drži predavanje, Tužilaštvo traži da se odredi pritvor, a Sud BiH odbija. Bilo je odlaganja ročišta jer je Dudaković bolesta, pa imao saobraćajnu nesreću. Ne može na suđenje zbog nesreće, ali može na skup da drži govor", kaže Kojić koji je bio na čelu Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

On napominje da Republika Srpska može da traži i insistira da se ti procesi odvijaju brže, ali u Sudu BiH su se postavili kao konačan autoritet.

"U predmetu Kukavice gdje postoje nesporni dokazi da je počinjen ratni zločin, sudsko vijeće kaže da se nije moglo utvrditi da se radi o konvoju u kojem su bila obilježena vozila Hitne pomoći, nego su oni mislili da je to vojna kolona i legitiman cilj. Da li taj sudija snosi odgovornost za taj postupak i oslobađajuću presudu za taj zločin? Oni rade bez ikakve odgovornosti. Zato smo mi revidiranu strategiju za rad na predmetima radnih zločina, koju su Bošnjaci opstruisali da se usvoji, upravo zbog toga što je tu definisana odgovornost nosilaca pravosudnih institucija", kaže Kojić.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм