Посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ

Којић: Стрика је деведесетих судио Србима у монтираним процесима, а данас ће предсједнику Републике

  • Извор: АТВ
  • 17.10.2023. 15:45

Посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ Милорад Којић каже за АТВ да је Мирсад Стрика током деведесетих година судио Србима у монтираним процесима, а данас ће судити предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

"Како смо видјели да је наводно ЦМС систем додијелио предмет Мирсаду Стрики. Кажем наводно јер све што се дешава у Суду и Тужилаштву ништа није случајно, тако и овај случај када је у питању Стрика. То је један од ратних кадрова против којег сам ја као директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица још 2017. године поднио пријаву ВСТС-у у смислу не постојања могућности да се обезбиједи основни постулат носиоца правосудне функције, а то је да своју функцију обавља одговорно, савјесно и непристрасно. Сматрали смо тада, а и сада, да ти ратни кадрови, а он је између осталог био судија Окружног војног суда у Зеници као и у Сарајеву, јасно је из извјештаја из изјава да је учествовао у монтираним процесима протви Срба који су завршавали у затворима и логорима", каже Којић.

Стрика је деведесетих учествовао у монтираним процесима, а изјаве свједока су забиљежене и у Хашком трибуналу, каже Којић.

"Јасно нам је да је његова улога и задатак да учествује у монтираном процесу, а то је процес против Додика и Лукића".

Та оптужница није смјела прво бити оптужница, а касније ни бити потврђена од стране судије за саслушање која је била Јасмина Ћосић Дедовић, поручује Којић.

"Није случајно Јасмина Ћосић Дедовић била судија за претходно саслушање, и није случајно ратни кадар судија Мирсад Стрика додијељен да буде судија појединац у предмету против предсједника Републике Српске. Стрика је учествовао у монтираним процесима против Срба у Зеници и Сарајеву за шта постоје документа. Данас поново учествује у монтираном процесу против Српске и српског народа и против функције предсједника Републике коју обавља Милорад Додик".

Којић истиче да је и по њиховој пријави ВСТС негативно одговорио јер није хтио склонити те кадрове са правосудних функција.

"Управо с намјером да имају кадрове који ће учествовати у монтираним процесима. Судио је у монтираним процесима против Срба деведесетих година, а данас суди предсједнику Републике Српске", каже Којић.

Он напомиње да је јуче било видљиво да Суд није допустио одбрани предсједника Републике Српске Милорада Додика да учествује у овом монтираном процесу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином