Želi mijenjati strukturu unutar BiH

Komšićeva inicijativa predizborni politički pucanj u prazno

  • Извор: АТВ
  • 01.06.2022. 19:33

Cilj inicijative Željka Komšića je da promijeni strukturu unutar BiH, poručuju pravnici iz Srpske. Milan Tegeltija podvlači da je konstitutivnost tri naroda u BiH zacementirana i striktno propisana Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Ipak, kaže, očiglena je namjera političkog Sarajeva da se takav princip sruši.

"Moram da kažem da je Vijeće naroda i taj vitalni nacionalni interes u entitetima naročito u Republici Srpskoj postdejtonska kategorija on nije dejtonska kategorija tako da, ovo sasvim sigurno predstavlja hajmo to reći. Namjera gospodina je u stvari politička", kaže Milan Tegeltija, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Izbor Željka Komšića za člana predsjedništva BiH u ovom mandatu je dokaz kakvu BiH Željko Komšić želi, poruka je profesora ustavnog prava, Siniše Karana. Ističe da je to samo predstava iza koje se krije klasičan princip unitarizacije.

"I sada kada razgovaramo o tome šta to Željko Komšić hoće pa hoće da sruši sve ono na čemu počiva danas 27 godina novonastala državna zajednica u dejtonu Bosna i Hercegovina i da nas dovede u ono stanje nesigurnosti i nestabilnosti koje smo imali 92 godine. To stanje nestabilnosti se zove preglasavanje", kaže Siniša Karan, profesor ustavnog prava.

Imaju pravnici iz Srpske štošta da kažu i o Ustavnom sudu BiH, koji će razmatrati Komšićevu incijativu. Ako želite suverenu zemlju u kojoj se poštuje pravo, sudije moraju da budu istaknuti predstavnici isključivo te zemlje, poruka je sa pravnog fakulteta. 

Dekan Željko Mirjanić prisjetio se situacije kada je bio u timu koji je  pred Ustavnim sudom branio interese Republike Srpske. Kaže tada je imao utisak da stoji pred zidom.

"Kada sam bio u timu koji je branio interese Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH u sporu u kojem je bio osporen Deveti januar kao dan Republike Srpske. Mi smo se bili spremili za raspravu pred ustavnim sudom iznijeli naše argumente moj utisak jeste da smo mi stajali pred jednim zidom i govorili i da se od tog zida sve odbijalo prema nama", kaže Željko Mirjanić, dekan Pravnog fakulteta.

Komšićeva inicijativa je predizborni politički pucanj u prazno kaže i Milorad Kojić, direktor republickog centra za istrazivanje rata i ratnih zlocina. Dejtonski mirovni sporazum je, kaže, vrlo jasan. Problem je ipak što je djelima visokih predstavnika koja su išla na ruku Bošnjacima, u potpunosti devastiran.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм