Ministar inostranih poslova

Konaković: Dogovoreno da se istočna interkonekcija vrati pod okrilje Savjeta ministara

  • Извор: Агенције
  • 08.05.2023. 13:20

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Elmedin Konaković najavio je danas u Sarajevu da je u planu održavanje sjednica Savjeta ministara sa vladama Srbije i Hrvatske, na kojima bi trebalo da budu riješena neka od otvorenih bilateralnih pitanja poput imovine, ratifikacije ugovora o granici, odlagalištu nuklearnog otpada na lokalitetu Trgovska gora.

Prema njegovim riječima, u rješavanje problema Trgovske gore, osim BiH i Hrvatske, uključiće se i Slovenija.

Konaković je pozvao hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da obezbijedi parlamentarnu većinu za njegovu inicijativu u vezi sa donošenjem zakona o gasu na nivou BiH.

On je odbacio primjedbe da su razgovori o gasnoj interkonekciji ekskluzivno pravo i odgovornost članova Predsjedništva BiH.

Konaković: Ovaj saziv Savjeta ministara riješio je preko 400 nagomilanih problema

Konaković: Ovaj saziv Savjeta ministara riješio je preko 400 nagomilanih problema

"To jednostavno nije tačno, i mene niko neće spriječiti da radim svoj posao", poručio je Konaković, odgovarajući na pitanja novinara.

On je rekao da je istočna interkonekcija proces koji Republika Srpska, kao entitet u BiH, vodi sa Srbijom i dodao da je dogovoreno da se taj proces vrati pod okrilje institucija Savjeta ministara, za šta postoji i saglasnost predsjednika Srpske Milorada Dodika.

Prema njegovim riječima, istočna interkonekcija ima i ekonomski i svaki drugi interes, i to je ista trasa putem koje gas u BiH dolazi iz Rusije, i to godinama, ali je samo riječ o novim tehnološkim rješenjima, a nikako o nekom "antibošnjačkom" projektu.

Dodik nakon sastanka sa Konakovićem: Nikada nismo pravili problem za južnu konekciju

Dodik nakon sastanka sa Konakovićem: Nikada nismo pravili problem za južnu konekciju

"Mi se ne grijemo na neki katarski i li azerbejdžanski gas, nego se u svojim toplim domovima grijemo na ruski gas", naglasio je Konaković.

On je dodao da je veoma zainteresovan za to da i građani Mostara ili Zenice ili Gradačca dobiju gas.

"Ne dozvoljavam da se lažima i spinovanjem umara narod BiH i da taj narod i dalje bježi zato što mi, prodavajući svoje snove, čekajući idealna rješenja i primajući ogromne plate, nismo riješili nijedan problem", rekao je Konaković.

Konaković smatra da i dalje u BiH treba raditi na sprovođenju ključnih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i na izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH.  

Dodik Konakoviću: Kad sam vidio da treba da sjedim sa Šmitom, nisam htio da kvarim idilu

Dodik Konakoviću: Kad sam vidio da treba da sjedim sa Šmitom, nisam htio da kvarim idilu

Naveo je da se sastao sa ministrom spoljnih poslova Njemačke, sa ministrom spoljnih poslova Švedske tri puta u samo tri mjeseca. Dva puta se sastao sa ministrom spoljnih poslova Španije, nekoliko puta sa predstavnicima Italije, Austrije. Spomenuo je i posjetu Turskoj koja je bila ranije zakazana, ali povod, nažalost, bio tragičan zemljotres kojim je bila pogođena. 

Sastao se i sa predstavnicima Mađarske, Bugarske, sa svima iz regiona osim Slovenije. Kazao je da je ostala samo ona, posjeta se uskoro planira. Nakon 14 godina BiH je posjetio ministar spoljnih poslova Emirata.

"Hoću ovdje da podvučem važnu stvar za BiH. U razgovoru sa svima njima sam naglasio da će BiH svoju vanjsku politiku kreirati primarno na osnovu interesa građana BiH, a sekundarno na spoljnoj politici nama dragih evropskih zemalja. I naišao sam na odobravanje. Prečesto smo gurali glavu u sukobe na Bliskom Istoku često i ne znajući ko je upravu i mislim da su zbog toga nas mnogi zaobilazili. Poseban fokus smo stavili na zemlje regiona što se nekima nije svidjelo. Kada često obilazite Hrvatsku i Srbiju, Crnu Goru, ljudi to posmatraju kao slabost", rekao je.

Prijetnje smrću Konakoviću i Nikšiću

Prijetnje smrću Konakoviću i Nikšiću

Konaković se prisjetio sajma u Mostaru na kojem je za njega najupečatljiviji dio bio govor Ane Brnabić koja je govorila o tome koliko je tijesna ekonomska saradnja BiH, Srbije i Hrvatske.

"Sve bitno za ljude u BiH se veže za ekonomiju. Samo razvojem ekonomije možemo ponuditi bolji život našim građanima, nikako političkim svađama. Konflikti i svađe potjeraše investitore, turiste, pa i ljude u BiH. Zbog toga smatram krucijalnim političku stabilnost u regionu i dobre odnose sa susjednim zemljama. Na tome ću i dalje predano raditi", rekao je.


Pratite nas i putem Vibera