Ministar spoljnih poslova

Konaković naredio diplomatama da predstavljaju BiH, a ne entitete

  • Извор: АТВ
  • 08.05.2023. 19:15

Elmedin Konaković juče je pokušao da sastavi DKP mrežu BiH, a već danas naređuje ambasadorima iz Republike Srpske. Kaže, moraće da predstavljaju BiH, a ne entitete. Ministar spoljnih poslova, zaboravlja da i nema neke nadležnosti, kao i da o spoljnoj politici odlučuje Predsjedništvo BiH.

"Ne mogu ambasadori koji dolaze sa prostora Republike Srpske zastupati stavove eniteta. Niti to mogu ambasadori koji dolaze iz Federacije. Oni nisu ambasadori eniteta već države BiH. I tražim i ovog puta i svaki put da zastupaju interese države BiH koja ih plaća", rekao je Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova u SM BiH.

Na odgovor nisu dugo čekale diplomate iz Republike Srpske. Poručuju da će kao i do sada djelovati u interesu Republike Srpske. 

"Ministarstvo spoljnih poslova ne može da zauzme poziciju Predsjedništva. To uzurpiranje smo viđali i i ranije, posebno kod prethodne ministrice Bisere Turković. Izgleda da istim putem nastavlja i Elmedin Konaković", rekao je Bojan Vujić, ambasador BiH u SAD.

Elmedin Konaković juče je sazvao video sastanak sa ambasadorima i konzulima. Za srpske predstavnike ono što je govorio Konaković, bilo je uglavnom gubljenje vremena. Minute su kako saznajemo dobro iskoristile diplomate iz SDA. Navodno su pokušali da se dodvore novom ministru i zadrže svoje pozicije. 

"Sada naravno ovih prvih 100 dana su bili specifični u kontekstu intenzivne unutrašnje političke aktivnositi tako da se može reći da u mnogo čemu pravom smislu tek predstoji rad. Komunikacija je bila fer, dakle bilo je prisutno preko 40 ambasadora i velika većina ambasadora iz Republike Srpske. Izjave koje su se mogle čuti su bile prilično neutralne", rekao je Boro Bronza, ambasador BiH u Švajcarskoj.

Bošnjački politički predstavnici, iz DKP mreže, na sve načine pokušavaju da isključe predstavnike iz Republike Srpske. Najbolji primjer za to je i bošnjaki član BH Predsjendištva. Denis Bećirović, kako saznajemo u četvrtak putuje u Hrvatsku. Prema našim sananjima tražio je da na sastancima sa zvaničnicima ne prisustvuje ambasador BiH u Hrvatskoj, koji dolazi iz Republike Srpske.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.