BiH nema zakon o praznicima

Konaković poslao nezakonitu instrukciju DKP mreži BiH

  • Извор: АТВ
  • 01.03.2023. 19:10

Elmedin Konaković nastavio je stopama Bisere Turković, pa od ambasadora i konzula BiH traži da svečano obilježe 1. mart. Konaković je kao i Turkovićeva zanemario to što BiH nema zakon o praznicima. Zanemario je i činjenicu da to što u drugom enitetu nazivaju danom državnosti, u Srpskoj je sjećanje na stravično ubistvo srpskog svata. Zato je takva instrukcija kod diplomata iz Srpske, završila u kanti za smeće.

“Ambasada BiH u Vašingotnu je zaprimila instrukciju ministra Konakovića o obilježavanju prvog marta kao dana nezavisnosti BiH. S obzirom da se prvi mart ne obilježava kao praznik u oba entiteta ne možemo postupiti po navedenoj instrukciji. Takođe smatramo da se prvi dan ratnih sukoba u BiH ne može obilježavati niti slaviti”, kaže ambasador BiH u SAD Bojan Vujić.

“Ambasada BiH u Kanadi neće kao ni prethodnih godina postupiti po ovoj instrukciji. Stav Republike Srpske o 1. martu najjasnije su istakli srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.  Dakle, jasno je da prvi mart nije i ne može biti praznik svih u BiH”, poručio je ambasador BiH u Kanadi Marko Mislav.

Konaković ide i korak dalje, pa traži da se o tzv. danu državnosti obavijeste i navodna bosanskohercegovačka udruženja. Ambasadori koji su opravdano ignorisali instrukciju, poručuju da takva, zajednička udruženja BiH - ne postoje. Sva obećanja novog ministra inostranih poslova, na početku mandata pala su vodu. 

“Vratio se u komunikaciju koju je promovisala Bisera Turković. Iz čega opet možemo zaključiti da on ima potrebu da se u bošnjačkoj populaciji identifikuje, ne samo kao bošnjački nasljednik Bakira Izetbegovića nego čak i gori od njega. Kad je riječ o viziji BiH sa kojom se ne slažu druga dva konstitutivna naroda”, poručio je ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ.

Prvog marta 1992. godine u Sarajevu je ubijen srpskih svat. Tada su počeli tragični sukobi u BiH. Stav Republike Srpske već godinama zanemaruju u Ministarstvu inostranih poslova. I svaki put od diplimata iz Srpske dobiju isti odgovor - da će prvog marta raditi kao i svaki drugi radni dan.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.