Nakon uvođenja sankcija

Pratili i prisluškivali u korist SDA - Traži se smjena rukovodstva BH Telekoma

  • Извор: АТВ
  • 16.03.2023. 20:27

Lider Naroda i pravde Elmedin Konakovć rekao je da će od Vlade FBiH tražiti hitnu smjenu rukovodstva BH Telekoma zbog toga što, kako kaže, rade nedozvoljene stvari.

"Ova Vlada ima taj kapacitet da po kratkom postupku smijeni upravljačku strukturu BH Telekoma“, rekao je Konaković. 

Konaković je pozvao institucije da hitno reaguju i uhvate se u koštac sa kriminalom i korupcijom.

"Ovo je ključni terenutak za dalji put BiH. Hoćemo li ostati zarobljeni u raljama kriminala ili će institucije početi da rade svoj posao“, poručio je Konaković.

Ova reakcija uslijedila je dan nakon što je Američka ambasada uvela sankcije Osmanu Mehmedagiću Osmici, nekadašnjem direktoru OBA-e.

Navedena ambasada, u obrazloženju sankcija, ističe da je Osmica zloupotrebio firmu u korist stranke.

Kako se navodi, BH Telekom je iskoristio zarad stranke (SDA), a sve u cilju kako bi prisluškivao mobilne telefone pojedinih lica koji nisu u vezi sa pomenutom političkom opcijom.

"U svojstvu generalnog direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, bh. državljanin Osman Mehmedagić “Osmica” zloupotrijebio je javno telekomunikacijsko preduzeće u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH. Mehmedagić je koristio javno preduzeće BH Telekom kako bi sa mreže mobilne telefonije sakupljao podatke o aktivnostima bh. političara koji nisu povezani sa SDA" navodi se u saopštenju Američke ambasade.