Министар иностраних послова

Конаковић упознат да Лагумџија припрема резолуцију о Сребреници

  • Извор: СРНА
  • 15.03.2024. 11:17

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић рекао је да је "упознат о томе да амбасадор БиХ у УН Златко Лагумџија припрема резолуцију о Сребреници" и изразио наду да ће се тај документ о којем не постоји став Предсједништва БиХ "у априлу наћи на сједници Генералне скупштине УН".

Конаковић тврди да резолуција говори искључиво о "геноциду" и да "ништа не политизује", те да би "требала ставити тачку", на како каже, "правно утврђене чињенице".

Он сматра да све ово не би требало "било кога нервирати и провоцирати", те позива власти у Србији да подрже овај документ у УН.

- Изненађен сам реакцијама из Републике Српске и они ту праве неки предизборни фолклор - оцијенио је Конаковић.

Конаковић је за Федералну телевизију оцијенио да Лагумџија "ради добар посао" и истакао да подржава све што је покренуо у Њујорку.

- Ако лидери српског народа на Балкану желе трајна помирења и суживот у заједници ЕУ, они заиста морају признати те правне факте који су необориви, неоспорни - сматра Конаковић.

На констатацију да резолуција у првој варијанти није прошла због вета и питање да ли сада постоји могућност вета, Конаковић је рекао да резолуција неће ићи на Савјет безбједности УН. "Она ће ићи само на Генералну скупштину, тако да не видим да постој могућност вета", додао је Конаковић.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године, коју је основала Влада Републике Српске, закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште.

Водећи израелски историчар и стручњак за проучавање Холокауста Гидеон Грајф је раније појаснио значење појма "геноцид", наводећи да се односи "на намјеру једне групе да потпуно уништи други народ", а Комисије од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници нити на било ком другом мјесту.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је раније да активности око нове резолуције о Сребреници представљају још једну унилатералну акцију појединих етничких политичких групација, који у суштини желе да се обрачунају са Србима и Републиком Српском.

Српски члан Предсједништва БиХ нагласила је да се активности амбасадора при Сталној мисији УН Златка Лагумџије спроводе без сагласности Предсједништва, те указала да активности око нове резолуције о Сребреници не воде добром.

Она је истакла да у Предсједништву БиХ не постоји јединствени став, нити се Лагумџија као амбасадор, кога је именовало Предсједништво, уопште консултовао на ту или неку другу важну тему да би могао да поступа.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.