Jahorina

Konferencija Sarajevo Migration Dialogue – Zajednički doprinos bezbjednosti regiona i EU

  • Извор: АТВ
  • 09.06.2023. 11:12

Usvajanjem akcionog plana kojim se potvrđuje posvećenost evropskoj i bezbjednosti  regiona, zatvorena je treća konferenciju Sarajevo Migration Dialogue koja se održavala na Jahorini. 

Tokom dvodnevnog skupa predstavnici zemalja regiona i stručnjaci iz oblasti migracija i azila, razgovarali o svim aspektima ovog bezbjednosnog i humanitarnog izazova, te razmatrali najbolja rješenja za upravljenje migracijama. 

Rezultat zajedničkog rada je akcioni plan koji predviđa intenziviranje saradnje u borbi protiv krijumčarenja ljudi i trgovine ljudima u narednom periodu.

Radiće se na poboljšanju identifikacije migranata i upravljanja povratkom migranata u zemlje porijekla. Zbog toga će biti dodatno pojačana međusobna komunikacija na prostoru Zapadnog Balkana ka zemljama porijekla migranata.

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić na zatvaranju konferencije na Jahorini ja istakao važnu ulogu BiH i zemlja regiona u očuvanju evropske bezbjednosti te da to treba biti prepoznato. 

“Odnos prema migrantskoj krizi, razgovori koje smo ovdje imali kao i visok stepen zajedničkog fokusa na problemu još je jedan dokaz da pripadamo modernoj Evropi i zaslužujemo da što prije osjetimo benefite punopravnog članstva u EU. Migrantskom krizom se potvrdilo da smo važno globalno raskršće koje utiče na čitavu Evropu. Mi danas, na Zapadnom Balkanu predstavljamo uspjeh ili neuspjeh velikog ekonomskog i mirovnog projekta EU. Vjerujem samo u uspjeh i siguran sam da ćemo tamo stići. I da smo ta generacija političara koji donose neko novo vrijeme na Balkan”, kazao je Nešić.

Organizatori konferencije su Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine i Kraljevina Švedska, kao predsjedavajuća Savjetom Evropske unije te podršku Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)