Sjednica prošla u dobrom raspoloženju

Konstituisan novi saziv Doma naroda PS BiH

  • 28.02.2019. 19:21

Bakir Izetbegović novi je predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH, dok će mu zamjenici u narednih osam mjeseci  biti Dragan Čović i SNSD-ov Nikola Špirić. Izbor članova kolegijuma podržalo je 12 delegata, dok su dva bila uzdržana. Nakon konstituisanja oba doma, parlament, četiri mjeseca nakon izbora,  može da funkcioniše u punom kapacitetu, ali do formiranja Savjeta ministara, teško da će delegati imati mnogo posla.  

"Nadam se da ćemo vrlo brzo doći, do izvjesne vlasti na niovu Bosne i Hercegovine, kako bi Dom naroda i zastupnički dom, u potpunosti funkcionisali, u skladu sa Ustavom, tako da evo govoriti o rokovima neću, ali mislim da je u narednom mjesecu sasvim izvjesno da ćemo imati i Vijeće ministara", kaže Dragan Čović, zamjenik Predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH.

"Mislim da imamo šanse da postignemo rokove kao i u prošlom mandatu, da tokom marta definišemo stvari i da imamo koaliciju do 31.03.", kaže Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda PS BiH.

Za predsjedavajućeg Kluba Srba, izabran je Sredoje Nović, a mandate su preuzeli i SNSD-ovi Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Lazara Prodanović i SDS-ov Mladen Bosić. 

U Klubu Hrvata osim Čovića, su Bariša Čolak, Lidija Bradara, Zlatko Miletić, ali i  Marina Pendeš,  koja će istovremeno do izbora novog  Savjeta ministara obavljati funkciju ministra odbrane. U Klubu Bošnjaka, osim lidera SDA i nekoliko funkcionera te partije, sjediće i lider SBB-a Fahrudin Radončić. SNSD-ov Nikola Spirić vjeruje  da nakon konstituisanja i Doma naroda nema nikavih prepreka da se ide u formiranje Savjeta ministara. 

"Ja očekujem da se ovim otvaraju vrata, ka što hitnijem formiranju Savjeta ministara, bez odugovlačenja, i ja vjerujem da smo danas napravili dobar korak ka tom cilju", kaže Nikola Špirić.
 
Konstitutivna sjednica prošla je u dobrom raspoloženju novoizbranih delegata, a da mimo zvaničnog dijela zasjedanja privuče svu pažnju pobrinuo se lider HDZ-a Dragan Čović, koji je damama u Domu naroda donio cvijeće. Svi delegati obećavaju da će u naredne četiri godine ispuniti zacrtano, a dinamika rada zavišiće i od predstavničkog doma, čija sjednica bi trebalo da bude održana tek kada se uđe u proces izbora novog saziva Savjeta ministara.

Тагови: