Sastanak

Košarac i Momirović razgovarali o zajedničkom nastupu na tržištima trećih zemalja

  • 28.01.2023. 14:19

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović razmotrili su danas mogućnost zajedničkog nastupa na tržištima trećih zemalja, kao i potencijalni zajednički transport roba na tržišta zemalja sa kojima BiH i Srbija ostvaruju spoljnotrgovinski promet.

- Naš primarni zadatak je da radimo na očuvanju postojećih i otvaranju novih tržišta za izvoz domaćih proizvoda. Zbog toga bi zajednički transport roba na treća tržišta bio izuzetna podrška privrednim subjektima u Republici Srpskoj i FBiH - istakao je Košarac.

On je naveo da je Srbija u okviru Cefte najvažniji spoljnotrgovinski partner BiH i da je u obostranom interesu dalje jačanje bilateralne saradnje u svim segmentima.

Košarac je izrazio posebnu zahvalnost Vladi Srbije na podršci strateškim projektima u Republici Srpskoj, s fokusom na izgradnju hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drini, istočne gasne interkonekcije i aerodroma u Trebinju.

- Riječ je o ključnim razvojnim projektima u Republici Srpskoj, čija realiizacija će značiti ogromne benefite za sve građane i privredne subjekte, ne samo iz Srpske, nego i BiH i cijelog regiona - naveo je Košarac.

Prema njegovim riječima, prisustvo na tržištu Srbije od krucijalne je važnosti za privredni sektor iz Republike Srpske i Federacije BiH.

- Beograd i Srbija su odlična šansa za promociju proizvoda iz Republike Srpske i FBiH. Zbog toga su nam posebno važni domaći i međunarodni sajmovi u Srbiji, jer naši privrednici imaju priliku da prezentuju svoje proizvode", dodao je Košarac.

On je podsjetio da je Srbija prošle godine dozvolila nastavak izvoza merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice na tržište Republike Srpske i FBiH.

- U momentu kada smo bili suočeni sa nestašicom ovih proizvoda zbog poremećaja na globalnom tržištu, Srbija je pokazala da je regionali lider, da ima senzibilan pristup i razumije potrebe zemalja u okruženju, na čemu smo izuzetno zahvalni - naveo je Košarac.

On je informisao Momirovića da postoji čvrsto opredjeljenje institucija Republike Srpske za članstvo BiH u "Otvorenom Balkanu", prvenstveno zbog benefita koje ova regionalna inicijativa donosi građanima i privredi u cjelini.

- Nažalost, određene političke strukture iz FBiH se protive članstvu u "Otvorenom Balkanu" isključivo zbog političkih predrasuda. Iskreno se nadam da će u narednom periodu doći do promjene političkog kursa u FBiH spram ove inicijative, kako BiH ne bi ostala crna rupa na Balkanu. Naši privrednici nisu zaslužili da budu taoci takvih politika", poručio je Košarac.

Košarac i Momirović su razgovarali o sastanku Trilateralnog trgovinskog komiteta BiH - Srbija - Turska, koji ove godine treba da bude održan u Sarajevu.

Tokom susreta bilo je riječi o daljem jačanju ekonomskih odnosa, unapređenju spoljnotrgovinske razmjene, otvaranju novih tržišta, te realizaciji infrastrukturnih projekata.