Ministar spoljne trgovine

Košarac: Istočna interkonekcija je imperativ i test za političke strukture iz FBiH

  • Извор: СРНА
  • 15.02.2023. 12:41

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac rekao je da je od presudne važnosti da Savjet ministara na prvoj narednoj sjednici usvoji prijedloge za zaključivanje međunarodnih sporazuma o izgradnji gasne istočne interkonekcije sa Srbijom i južne interkonekcije sa Hrvatskom.

Košarac je u izjavi za Srnu rekao da je davanje saglasnosti u najkraćem roku za izgradnju gasne istočne interkonekcije test za partnere iz Federacije BiH u Savjetu ministara.

"Moj stav je da ne treba odlučivati o bilo kojem drugom pitanju dok ne definišemo aktivnosti kada je u pitanju izgradnja istočne i južne interkonekcije, odnosno dok ne otvorimo prostor za potpisivanje međunarodnih sporazuma sa Srbijom i Hrvatskom. To je nulti prioritet", poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, izgradnja gasne istočne interkonekcije je i u ovom mandatu imperativ Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, budući da je riječ o strateškom projektu od kojih će svi građani i privreda u cjelini imati koristi.

"Mi smo uradili svoj dio posla, pripremili smo neophodnu dokumentaciju, te u skladu sa procedurama, u prošloj godini smo uputili Savjetu ministara prijedloge za zaključivanje dva međunarodna sporazuma za izgradnju istočne i južne interkonekcije", istakao je Košarac.

On je dodao da će nastaviti da insistira na usvajanju ove tačke, te naglasio da je već uputio dvije urgencije novom sazivu Savjeta ministara.

"Očekujem da će novi saziv promptno reagovati i dati zeleno svjetlo za zaključivanje sporazuma sa Srbijom i Hrvatskom u najkraćem mogućem roku", rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, dio političkih struktura iz FBiH u prošlom sazivu Savjeta ministara, nažalost, nije imao razumijevanje i nije podržao usvajanje tačaka koje se odnose na izgradnju istočne i južne interkonekcije.

"Uprkos našem insistiranju i slanju mnoštva urgencija, te istinskom zalaganju Zorana Tegeltije, tadašnjeg predsjedavajućeg Savjeta ministara i aktuelnog ministra finansija i trezora, dio političke strukture iz FBiH u prošlom sazivu Savjeta ministara opredijelio se za blokade iz isključivo politikantskih razloga", naveo je Košarac.

Prema njegovim riječima, neshvatljivo je i potpuno nelogično da se bilo ko protivi realizaciji projekata koji će za rezultat imati povećanje bezbjednosti snabdijevanja potrošača prirodnim gasom i obezbijediti dugoročnu energetsku stabilnost u Srpskoj i FBiH.

On je podsjetio da Republika Srpska nikada nije blokirala razvojne projekte FBiH, te da ne postoji nijedan opravdan razlog za blokadu strateških projekata u Srpskoj, poput izgradnje istočne gasne interkonekcije, HE "Buk bijela" i aerodroma u Trebinju.

"Ne želimo da zaustavljamo razvoj FBiH. Jednako tako, niko nema pravo da osporava i sprečava napredak Republike Srpske. Ukoliko se i dalje nastavi sa opstrukcijama, politička struktura iz FBiH mora znati da nećemo prezati od toga da zaustavimo sve njihove projekte, dok ne dobijemo podršku za implementaciju strateških projekata u Srpskoj", poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, važno je obezbijediti više interkonekcija kako bi gas bio dostupan što većem broju građana i privrednih subjekata u Republici Srpskoj i FBiH.

"Istočna i južna interkonekcija su projekti koji će, sasvim sigurno, doprinijeti dugoročnom i pouzdanom snabdijevanju gasom, ali i bržem ekonomskom razvoju, poboljšanju standarda i kvaliteta života, kao i zaštiti životne sredine", naglasio je Košarac. 

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина