Министар у Савјеру министара

Кошарац: Конаковић води отворену борбу против Српске, имплементира политичке задатке Марфија и ЕУ

  • Извор: АТВ
  • 14.11.2023. 16:07

Eлмедин Конаковић, министар иностраних послова БиХ, води отворену борба против Српске и њеног руководства. Он имплементира наратив и политичке задатке америчког амбасадора Мајкла Марфија и Делегације ЕУ, сматра Сташа Кошарац, министар трговине и економских односа у Савјету министара БиХ.

Циљ им је, како каже Кошарац, да износе неистине на рачун Српске, предсједника Српске Милорада Додика, живота грађана и начина функционисања институција.

„Конаковић поступа по инструкцијама америчког амбасадора, а прича о политичкој кредибилности и некоме спочитава кукавичлук?! Највећи кукавичлук је да причаш причу коју ти наметне амбасадор САД, без ичега аутентичног. Он се труди да се покаже као први европејац у БиХ. Усхићен је ЕУ и Мапом раста, али не знам заиста на чему базира свој оптимизам. Жели у ЕУ, а кочи имплементацију 14 приоритета интегрално, како је то Српска од старта предлагала, укључујући одлазак страних судија из Уставног суда БиХ и затварање ОХР-а. Да су одмах прихватили оно што Српска заговара, БиХ би већ отворила преговоре са ЕУ“, изјавио је Кошарац.

Додик поручио Конаковићу: Крајње је вријеме да се уозбиљиш

Додик поручио Конаковићу: Крајње је вријеме да се уозбиљиш

Он каже да нам је ЕУ важан спољнотрговински партнер, али нас често политички условљава. Домаћа привреда често је таоц ЕУ, која примарно води рачуна о интересима својих проозвођача. 

„Има ли Дино храбрости да отворимо питање ревизије ССП-а како бисмо заштитили наше примарне произвођаче? О томе он не прича. Не прича ни о томе колико увоз из ЕУ гуши наше произвођаче и какве су рефлексије по домаћи привредни сектор. Зашто аплаудирати нечему што је интерес ЕУ, а не наш?“, истакао је министар у Савјету министара.

Даље, наводи, да је БиХ потписала уговоре о слободној трговини са Евроазијском царинском унијом, Кином и другим земљама, биланс размјене био би много бољи. 

Бурсаћ: Покидана линија између МИП-а и Предсједништва

Бурсаћ: Покидана линија између МИП-а и Предсједништва

"О томе се ћути и покушавају се зауставити било какве иницијативе о слободној трговини, јер забога "шта ће рећи ЕУ". То показује да су марионете у рукама ЕУ и САД. Да је отворено разговарао са привредницима из ФБиХ, знао би да је њихов интерес отварање нових тржишта и регионално повезивање.  Не знам зашто има потребу да се мијеша у унутрашња питања у Српској. Нека поспреми своје двориште, почев од општине Центар, КС и ФБиХ. Нека се детаљно посвети статусу рудара, здравствених и просвјетних радника. Много је проблема, па нека заврне рукаве и прионе на посао. За њега је Српска иностранство. Но, како да се замјери својим менторима у САД и ЕУ? А онда, што је у највећи парадокс, иза затворених врата моли...“, рекао је Кошарац.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.