Министар спољне трговине и економских односа

Кошарац: Наши напори у борби против спорног одлагалишта на Трговској гори уродили плодом

  • Извор: Агенције
  • 19.10.2023. 16:41

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Сташа Кошарац рекао је да данашња изјава премијера Хрватске Андреја Пленковића да су Хрватска и Словенија договориле да отпад из НЕ "Кршко" тамо остане најмање до 2028. године охрабрујући је сигнал, али неће одмакнути БиХ од планираних активности.

"Сигнал јесте добар, али ово није коначна одлука Хрватске и то нас неће поколебати. Ми настављамо своју борбу да снагом аргумената бранимо став о неприхватљивости изградње спорног одлагалишта на Трговској гори. Експертски и Правни тим проводе активности у складу са утврђеним планом. Активно разговарамо и о ангажовању међународног тима", навео је Кошарац на Инстаграму.

Такође, додао је он, након Словеније, Мађарске и Аустрије, настављамо са тражењем подршке земаља чланица ЕУ за став о неприхватљивости изградње одлагалишта на Трговској гори.

"Нама је стало да имамо добре билатералне односе са сусједном Хрватском, али Трговска гора је заиста отворено питање, које представља пријетњу по здравље наших грађана и животну средину. Због тога сам на заједничкој сједници Савјета министара и Владе Хрватске у јуну у Загребу инсистирао да се ово питање нађе на дневном реду. Драго ми је да су након тог догађаја, Хрватска и Словенија успјеле да се договоре барем да продуже рок до 2028. године", нагласио је Кошарац, који је и замјеник предсједавајуће Савјета министара.

Он је рекао да очекује да ће Хрватска на крају одустати од намјере да одлагалиште гради у непосредној близини границе са БиХ.  

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.