Замјеник предсједавајуће Савјета министара

Кошарац: Нема кретања ка ЕУ без одласка странаца из институција

  • Извор: АТВ
  • 11.11.2023. 12:29

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац рекао је да БиХ не требају додатне лекције европских званичника у БиХ, јер постоји сагласност да су ЕУ интеграције спољнополитички циљ.

"Република Српска јасно је рекла да је за имплементацију 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије интегрално и у пакету. То подразумијева усвајање закона о Уставном суду БиХ, који рјешава питање страних судија, што је наш приоритет", написао је Кошарац на Инстаграму.

Кошарац је рекао да нема кретања ка ЕУ без одласка странаца из институција, нити има европске перспективе без затварања ОХР-а.

"То није став само Републике Српске, то је рекла и Европа", рекао је Кошарац.

Он је рекао да Српска увијек нуди рјешења у којима се о судбини ове земље одлучује кроз договор два ентитета и три конститутивна, без да нам странци кроје капу.

"Ми имамо храбрости и одлучности да преузмемо одговорност. Наше политике проводимо кроз легално и легитимно изабране институције, јер су нам грађани Српске дали повјерење за то на демократским изборима", рекао је Кошарац.

Кошарац је упитао није ли лицемјерно од Европе да позива БиХ на виши степен владавине права, док истовремено ћути на монтирани судски поступак и политички прогон легално и легитимно изабраног предсједника Републике Српке Милорада Додика?

"Је ли владавина права када један странац, нелегитимни и лажни високи представник, наметне закон, по којем неуставне институције суде легалном и легитимном предсједнику?", упитао је Кошарац.

Он је рекао да то није пракса у демократским земљама, које теже чланству у ЕУ, већ да су то одлике колоније, тираније и диктатуре.

"Не желимо и нећемо бити дио тога. Разумијемо партнерство и желимо равноправан однос са ЕУ. Доста је диктата!", јасан је Кошарац.


Пратите нас и путем Вибера