Замјеник предсједавајуће Савјета министара

Кошарац: Од О`Брајенових ноторних неистина нико у БиХ неће имати користи

  • Извор: СРНА
  • 03.02.2024. 09:50

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је да Америка негира унутрашњи договор у БиХ и подрива сваку могућност да рјешења доносе домаћи политички актери којима су грађани Републике Српске и Федерације БиХ дали легитимитет на изборима.

Кошарац је оцијенио да је тужно потпуно одсуство реалности у свему што је помоћник државног секретара САД Џејмс О`Брајен јуче рекао у Сарајеву.

"Мучно је слушати да тај човјек у пристојним годинама у јавности износи бестидне лажи, измишљотине и дезинформације. То ни пас с маслом не би могао појести!", навео је Кошарац.

Он је истакао да је О`Брајенова лупетања о такозваној државној имовини беспредметно.

"Човјек се једноставно брука. Имовина припада Републици Српској и тачка. То је дефинисано у Дејтонском споразуму. То не може и неће бити предмет разговора", написао је Кошарац на "Инстаграму".

Он је навео да је јасно да је овај амерички апарачик добио задатак да по сваку цијену разбије договор политичких лидера из Лакташа, као и да Републику Српски прогласи главним кривцем.

"Од О`Брајенових ноторних неистина нико у БиХ неће имати користи, нити ће изречене небулозе бити љековите и добре за изградњу повјерења и унутрашњег дијалога. Сасвим супротно", указао је Кошарац.

Он је истакао да је О`Брајен показао политику Сједињених Држава која БиХ види као унитарну, додајући да је подршка унитаризацији крај БиХ.

"Показао је да Америка има једностран приступ БиХ и да се сврстава на страну Бошњака. За нас у Српској то није новост, али не пристајемо на то да нам вријеђају здрав разум причама о добрим намјерама Сједињених Држава и представама о томе како су заштитници Дејтонског споразума", навео је Кошарац.

Он је нагласио да је истина да Америка негира унутрашњи договор у БиХ и подрива сваку могућност да рјешења за БиХ доносе домаћи политички актери, којима су грађани Српске и ФБиХ дали легитимитет на изборима.

"Згрожени смо том филозофијом - Ако демократија није по `Унцле Сам` аршинима, тим горе по демократију. То вам у Српској неће проћи. Имовина је црвена линија. Никада нећемо дозволити да Српска постане љуштура. Свим демократским средствима борићемо се за уставну позицију Српске и интересе српског народа, који нису усмјерени ни против кога у БиХ", истакао је Кошарац.

Он је навео да је позив из Српске на унутрашњи договор два ентитета и три конститутивна народа и даље на столу, додајући да је то једина могућа перспектива за БиХ.

"А што се тиче такозваних америчких пријатеља...Наш народ лијепо каже: `Сачувај ме Боже лажних пријатеља, непријатеља ћу се сам чувати`", навео је Кошарац.

О`Брајен је јуче у говору на Факултету политичких наука у Сарајеву, између осталог, рекао да БиХ није унија или конфедерација двије државе, да је имовина државна, да је присуство страних судија у Уставном суду БиХ "дио Дејтона" и да је "погрешно" када неки кажу да Савјет безбједности УН мора именовати високог представника.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм