Министар спољне трговине и економских односа у СМ БиХ

Кошарац: Поново се враћамо на опасне праксе игнорисања ставова Српске

  • 30.10.2023. 15:17

Министар спољне трговине и економских односа и замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Kошарац рекао је да предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен неће имати прилику да у Савјету министара чује реалан приказ односа у БиХ, јер на састанку нису планирани министри из Републике Српске, што је апсолутно неприхватљиво.

Иако уобичајена пракса налаже да на састанцима са високим званичницима буду присутни чланови Савјета министара из реда сва три конститутивна народа, најављено је да ће се са Фон дер Лејен састати само предсједавајућа Борјана Kришто.

Kошарац је рекао за Срну да не види ниједан оправдан разлог да чланови Kолегијума Савјета министара не присуствују том састанку 1. новембра у Сарајеву.

"Поново се враћамо на некоректне и опасне праксе игнорисања ставова српских представника у заједничким институцијама и Републике Српске, а то је апсолутно неприхватљиво", нагласио је Kошарац.

Он је истакао да је то неприхватљива пракса и да одмах мора бити промијењена, посебно због чињенице да су у посљедњем периоду присутни злонамјерни и неистинити наративи о Републици Српској и њеном руководству.

Kошарац је нагласио да је Република Српска опредијељена за европске интеграције и да подржава имплементацију 14 приоритета из Мишљења Европске комисије интегрално и у пакету.

"То укључује и закон о Уставном суду БиХ, који рјешава питање страних судија. То је наш приоритет", истакао је Kошарац.

Он је навео да Република Српска јасно заговара европску перспективу и даје допринос приближавању ЕУ.

"Ниједан закон нити било које друго рјешење не би било усвојено на заједничком нивоу, да Република Српска није дала сагласност на то. Зато падају у воду све приче о наводној блокади из Српске. То напросто није тачно", поручио је Kошарац.

Он је поновио да Република Српска подржава договор два ентитета и три конститутивна народа, без међународног интервенционизма.

"То се односи на све недобронамјерне странце, посебно на лажног високог представника, који желе централизацију БиХ и политички прогоне предсједника Српске Милорада Додика, који им као брана стоји на путу", нагласио је Kошарац.

Он је рекао да очекује да ЕУ препозна напоре Републике Српске и да се активно укључи у рјешавање питања затварања ОХР-а и одласка страних судија из Уставног суда БиХ.

Предсједник Европске комисије започела је четвородневну посјету земљама западног Балкана током које ће посјетити БиХ, Сјеверну Македонију, самопроглашено Kосово, Црну Гору и Србију.

Она ће у сриједу, 1. новембра, посјетити БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:45 АТВ интервју: Митрополит Тихон

    ''АТВ интервју: Митрополит Тихон

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:20 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.