"Отворене, бахате и дрске пријетње српском народу"

Кошарац поручио Марфију: Идите у вашу земљу па тамо проводите "Марфијеве законе"!

  • Извор: СРНА
  • 02.12.2023. 10:57

Замјеник предсједавајуће Савјета министара и члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац упутио је отворено писмо амбасадору САД у БиХ Мајклу Марфију у којем је му је поручио да његове отворене, бахате и дрске пријетње српском народу, Републици Српској и њеним институцијама доказују да нема добре намјере према српском народу, да не поштује његову изборну вољу и да је ушао у лични обрачун са предсједником Српске Милорадом Додиком.

Кошарац је упутио отворено писмо Марфију поводом његовим посљедњих јавних иступа.

"Господине Марфи,

Обраћам Вам се са "господине", а не "ваша екселенцијо", не због непознавања дипломатског протокола, већ због чињенице да сте грубим и поновљеним кршењима Бечке конвенције изгубили ту привилегију. 

"Господине" сам, ипак, оставио, задржавајући елементарну пристојност својствену српском народу којем припадам.

Нигд‌је у свијету не постоји земља у којој један страни дипломата може јавно и без посљедица да пријети или да вријеђа изабраног представника њеног народа. Но, БиХ и Ви сте изузетак који потврђују ово правило.

Ваше отворене, бахате и дрске пријетње српском народу, Републици Српској и њеним институцијама, срочене у посљедњој објави на друштвеним мрежама Амбасаде којом још руководите, доказују нам да немате добре намјере према српском народу, да не поштујете његову изборну вољу и да сте ушли у лични обрачун са предсједником Милорадом Додиком. При томе, Ваше тврдње немају апсолутно никакво утемељење у међународном праву, крше Бечку конвенцију и на директан начин наносе штету потпуно нарушеном суверенитету БиХ. Јавно промовишете да је ова земља колонија.

Ви, господине Марфи, дјелујући као међународни протектор и инквизитор, наносите огромну штету БиХ. Д‌јелујући с позиција голе силе и кршећи сва дипломатска правила, Ви сте, господине Марфи, америчка срамота и постајете огроман проблем и препрека перспективи и будућности БиХ.

Све Ваше пријетње заправо говоре о Вама и нека су Вам на образ и част, ако то уопште имате. Република Српска се, будите увјерени, није и неће уплашити. Наша привреда је стабилна, хвала на питању. Буџет Републике Српске је усаглашен и извршава све обавезе и развојне планове.

Наша демократија није упитна и угрожавате је само Ви и Ваши извршиоци када намећете колонијалне управнике у виду нелегалних и нелегитимних високих представника, када вршите притисак на неуставно правосуђе да суди демократски изабраном предсједнику и када штитите стране судије у Уставном суду БиХ.

До сада је требало да схватите да у Републици Српској никада неће владати Марфијеви закони. Америчке серије гледајте код куће, господине Марфи, а Републику Српску и њеног демократски изабраног предсједника оставите на миру!

Само у Марфијевим законима пише да један конститутивни народ, са својом славном историјом, вјером, језиком и културом, дакле српски народ, нема право на самоопредјељење у вези са својим статусом и статусом земље у којој живи и коју конституише.

У Уставу БиХ и међународним документима који се наводе у преамбули Устава, пише другачије. Зато савјетујем да Устав БиХ прочитате у цјелости, а не да из истог вадите само оно што Вам одговара. Не би Вам шкодило ни да послушате шта је о оваквој БиХ рекао покојни бард дипломатије Ваше земље, господин Хенри Кисинџер.

Уосталом, не треба ваљда да Вас учим о томе да је право народа на самоопредјељење кардинално начело у савременом међународном праву и као такво прокламовано је и у Атланској повељи коју су 1941. године прогласили предсједник САД Френклин Рузвелт и британски премијер Винстон Черчил и које је уграђено у саму повељу Уједињених нација.

Такође, скрећем пажњу да не постоје, нити су икада постојали Босанци и Херцеговци. Сама кованица је неприродна, вјештачка и рогобатно звучи и на енглеском и на српском језику и ма колико се трудили, нећете успјети да је створите.

Кад је ријеч о европској перспективи БиХ, последњи пут када сам провјерио - држава коју представљате, господине Марфи, није дио Европске уније. Наша европска перспектива, срећом, не зависи од Ваше процјене. У супротном, било би упитно да ли је уопште и желимо.

Но, јасно ми је да се нисте случајно огласили уочи бриселског састанка представника власти на свим нивоима у БиХ са званичницима ЕУ. Ви бисте да поништите било какву могућност договора у Бриселу о европској будућности БиХ и такву поруку шаљете оним учесницима у тим разговорима које директно или индиректно контролишете. То је Ваша улога и то је Ваша мисија, која ће, надам се, још кратко трајати.

И нећете успјети, у то сам сигуран. Напротив, вјерујем да ћете отићи у нимало заслужену дипломатску пензију, па тамо, у Вашој земљи, заговарајте и проводите, ако можете, те Ваше Марфијеве законе. Желим Вам да барем у томе успијете, када Вам је, сасвим јасно, дипломатска каријера у БиХ потпуни промашај!", наводи се у писму.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.