Član Predsjedništva SNSD-a

Košarac: Preživljavanje SDA uz radikalizaciju i islamsku zajednicu

 • Izvor: Srna
 • 18.03.2023.13:05

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da se Islamska zajednica u BiH i njen poglavar Husein Kavazović grčevito bore za opstanak i ostanak Bakira Izetbegovića i SDA na vlasti, pri čemu ne prezaju od ratnohuškačkih narativa i bezočnih napada na Republiku Srpsku i predsjednika Milorada Dodika.


"Format da Izetbegović i SDA politički prežive je radikalizacija i ništa drugo. Posebno je zabrinjavajuće da u tome imaju svesrdnu podršku reisa Kavazovića, što je krajnje neprimjereno, ali i opasno ponašanje jednog vjerskog službenika", rekao je Košarac u izjavi za Srnu reagujući na saopštenje Islamske zajednice u kojem je navedeno da "mir ne ugrožava Kavazović, nego Milorad Dodik".

On je upozorio da je na sceni ista matrica kao 90-ih godina, s tim da SDA danas nije na vlasti, što u radikalnim bošnjačkim krugovima stvara dodatnu paniku i strah.

Košarac je dodao da je očigledna namjera da SDA mapira političku scenu u FBiH, uz pomoć Islamske zajednice, ali i određenih nevladinih organizacija i pojedinih medija.

"Reis Kavazović je u Funkciji odbrane politike SDA. On sasvim otvoreno učestvuje u kampanji ostanka Izetbegovića na čelu SDA, iako je jasno da njega niko neće, kao i da niko neće s njim i njegovim politikama", naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, reisu Kavazoviću bilo bi mnogo bolje i korisnije da se posveti vjerskim pitanjima, umjesto što politički angažovano i svesrdno učestvuje u "spašavanju vojnika Bakira".

"Ne mogu da ne primijetim ogromnu količinu nervoze reisa Kavazovića zbog činjenice da SDA gubi vlast. U strahu od tog gubitka i promjene političkih odnosa u FBiH, poglavar Islamske zajednice ne samo da učestvuje u kampanji promovisanja Bakira Izetbegovića kao vrhovnog lidera, već sasvim neosnovano napada predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika", istakao je Košarac.

On je napomenuo da današnje poruke iz Islamske zajednice predstavljaju posljednji u nizu primjera njenog nedoličnog uplitanja u političke odnose u BiH.

"Nije ovo prvi put da reis Kavazović i čelnici Islamske zajednice upućuju pogrdne poruke na račun predsjednika Dodika, Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve i što je najopasnije na račun cijelog srpskog naroda. Sjetimo se sramnog poređenja svetosavlja sa fašizmom, zatim upozorenja da se ne treba dozvoliti da 'vlah bude načelnik Srebrenice' i slično. Nedopustiva je takva retorika predstavnika jedne vjerske zajednice", dodao je Košarac.

On je naglasio da, za razliku od Izetbegovića, Islamske zajednice i radikalnih bošnjačkih krugova, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nikada nije prijetio ratom, niti ugrožavao mir.

"Dodik isključivo poziva na dosljednu primjenu Dejtona i donošenje rješenja kroz institucije i na demokratski način. To što ta rješenja ne odgovaraju bošnjačkim politikama, nije poziv na rat niti ugrožavanje mira. Svako buduće kretnje Republike Srpske biće u skladu sa Dejtonom, ustavima Srpske i BiH, te zaključcima institucija Republike Srpske", poručio je Košarac.

On je naglasio da je politika Republike Srpske politika mira i regionalne saradnje, a ne polika rata i izolacije, što je u osnovi političkog djelovanja Izetbegovića potpomognutim poglavarom Islamske zajednice u BiH.

 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Kuhinjica na otvorenom

  Uživajte u kulinarskim minutima na našem programu. Kuhajte sa ATV-om!

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:10 Serija: Kolo sreće

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.