Šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH

Košarac: Šarović nastavlja da ignoriše interese Srpske

  • 02.11.2019. 14:41

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović (SDS) nastavio da ignoriše interese Republike Srpske tako što je glasao za izvještaj o radu Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanje kvaliteta BiH.

Košarc je rekao Srni da je neobjašnjivo da taj izvještaj bude usvojen na sjednici Savjeta ministara u tehničkom madatu budući da je poznato da Agencija i njen menadžment prave velike probleme javnim univerzitetima u Republici Srpskoj.

"To je nastavak politike SDS-a u Savjetu ministara, koji je, očigledno, sve vrijeme odbijao saradnju sa Vladom i institucijama Republike Srpske i ponašao se na način da mu političke koordinate definišu bošnjačke političke potrebe i dio međunarodne zajednice", ocijenio je Košarac.

Košarac je ukazao da je Šarović dajući glas izvještaju o radu Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenje kvaliteta BiH za 2018. godinu jasno potvrdio da je lider takvih politika dodvoravanja Sarajevu i ispunjavanju sarajevskih obaveza.

"Mislim da nema nijednog ministra iz Republike Srpske koji bi trebalo da glasa za izvještaj jedne takve agencije koja praktično radi protiv interesa Republike Srpske, a naš interes je difinitivno obrazovanje, i razvoj javnih univerziteta", rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, osnovna uloga predstavnika iz Republike Srpske u zajedničkim organima trebalo bi da bude zaštita interese Srpske, što javni univerziteti sigurno jesu.

"Žao mi je što Šarović nastavlja sa praksom da ignoriše interese Republike Srpske i njene institucije i još jedanput potvrđuje da očigledno želi da radi u interesu bošnjačke komponente i političkih ciljeva i interesa koji se definišu u Sarajevu, a ne u Banjaluci", naglasio je Košarac.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je juče da je Savjet ministara u tehničkom mandatu na telefonskoj sjednici usvojio izvještaj agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH, koji se zakonski nije mogao naći na sjednici, a za koji je glasao čak i jedan od srpskih ministara.

Srna saznaje da je za izvještaj glasao Mirko Šarović (SDS), ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић