Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u SM

Košarac: Smanjiti carinske stope na uvoz električnih vozila

  • Извор: СРНА
  • 24.12.2022. 13:18

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je cilj ovog ministarstva da obezbijedi kontinuitet primjene niže carinske stope prilikom uvoza novih električnih i hibridnih vozila, budući da 31. decembra ističe rok primjene postojeće odluke Savjeta ministara.

Korašac je podsjetio da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa uputilo Savjetu ministara na usvajanje Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. decembra.

On je istakao da je odlukom propisano da se carinska stopa na uvoz novoproizvedenih automobila, koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja sa kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa 15 odsto na pet posto za hibridna vozila, te sa pet odsto na nula posto na automobile na električni pogon.

Košarac je ocijenio da predložena odluka omogućava olakšice na uvoz električnih i hibridnih vozila, te da očekuje da će Savjet ministara dati zeleno svjetlo na njeno produžvanje do kraja iduće godine.

"Primjena niže carinske stope prilikom uvoza ove vrste vozila pokazala se opravdanom, jer zvanični podaci govore da je povećan uvoz i interes građana za kupovinu električnih i hibridnih vozila", poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, predloženom odlukom stimuliše se kupovina električnih i hibridnih vozila, čija će masovnija upotreba značajno uticati na smanjenje zagađenja vazduha i zaštitu životne sredine, ali i bezbjednost saobraćaja, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

"Opredijeljeni smo da stvaramo uslove za uvoz ovih automobila, jer je to izuzetno važno i sa aspekta korištenja obnovljivih izvora energije i smanjenja zagađenja vazduha. S obzirom na to da se za aerozagađenje u BiH najčešće okrivljuju stari automobili, koji su dominantni na našim putevima, neophodno je da se stimuliše kupovina ekološki prihvatljivih automobila", naglasio je Košarac.

On je podsjetio da predložena odluka o nižim carinskim stopama na uvoz električnih i hibridnih vozila ima podršku poslovne zajednice u Srpskoj i Federaciji BiH, kao i entitetskih privrednih komora i Spoljnotrgovinske komore BiH, te da je kreirana u skladu sa obavezama prema evropskim direktivama iz oblasti energetike i zaštite od zagađenja, ali i svjetskim trendovima u oblasti automobilske industrije.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)