Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара

Кошарац: Српска афирмише унутрашњи договор без утицаја странаца

  • Извор: АТВ
  • 15.03.2024. 13:19

Српска афирмише договор домаћих политичких актера, без утицаја странаца, што је једини могући модел функционисања БиХ, у складу са Уставом и Дејтонским споразумом, рекао је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

Кошарац је рекао да је битно да у свим процесима буде обезбијеђена укљученост и потпуна видљивост Српске, као и поштовање уставних надлежности и дефинисаног механизма координације.

- Од почетка се залажемо за имплементацију 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије интегрално, у пакету. Наш приоритет је усвајање закона о Уставном суду Бих и престанку важења мандата страних судија, као и затварање ОХР-а - написао је Кошарац на Инстаграму, гдје је навео да је, током службене посјете Барију, говорио за италијански лист Ла Газета дел Мецођорно.

Кошарац је истакао да је за Српску неприхватљиво присуство нелегитимног Кристијана Шмита, који је главни узрок свих политичких проблема у БиХ.

- Он покушава да наметне ауторитет лажног високог представника којег морају да слушају легитимно изабрани представници. Српска никада неће пристати на то - рекао је Кошарац.

Он је додао да је уз "малигног Шмита" евидентан малигни утицај америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија, који покушава да намеће рјешења и дисциплинује легитимно изабране представнике.

- Овај злонамјерни двојац креатор је политичког процеса који се пред неуставним Судом БиХ води против легитимно и народном вољом изабраног предсједника Републике Српске Милорада Додика - навео је Кошарац.

Кошарац, који је замјеник предсједавајућег Савјета министара, је рекао да је ЕУ спољнополитички циљ БиХ и на том путу је, договором и усаглашеним ставовима два ентиетета и политичких представника три конститутивна народа, направљен велики искорак.

Кошарац је рекао да очекује да ће 21. марта Европски савјет дати зелено свјетло за почетак преговора са БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм