Замјеник предсједавајуће Савјета министара

Кошарац: Тројка потпуно у раљама међународне заједнице

  • Извор: СРНА
  • 23.04.2024. 13:29

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је да сврставање амбасадора дијела западних земаља на страну бошњачког политичког фактора представља покушај урушавања дејтонске структуре БиХ и Устава ове земље.

- Поједине западне дипломате, предвођене америчким амбасадором Мајклом Марфијем, показале су једностран приступ и пристрасан однос у БиХ, опредјељујући се да разговарају само са једном политичком структуром, која је производ њихових жеља и амбиција - рекао је Кошарац за Срну, коментаришући састанак странака Тројке са амбасадорима земаља Управног одбора ПИК-а и шефом Делегације ЕУ у БиХ.

Кошарац је нагласио да једносмјерно кретање појединих амбасадора потврђује став Српске да бошњачка политичка структура имплементира политике међународне заједнице.

- Забрињавајућа је чињеница да Тројка, под спонзорством Марфија и појединих западних амбасадора, афирмише такву БиХ у којој ће странци доносити одлуке. Српска никада неће пристати на то. Питање улоге нелегитимног /Кристијана/ Шмита, Марфија и других странаца је питање опстанка БиХ. Тројка је у огромној политичкој заблуди ако мисли да ће ова земља опстати са булументом странаца, који ће кад-тад отићи из БиХ. Шта ће онда они? - упитао је Кошарац.

Он је подсјетио на став Српске да сва рјешења у БиХ морају бити резултат договора два ентитета и легитимно изабраних представника три конститутивна народа, уз поштовање Устава и Дејтонског споразума.

- Једини могући начин да се оствари суверенитет БиХ је да домаћи актери доносе одлуке без икаквог уплитања странаца. Нажалост, чињеница је да бошњачки политичари бирају партнерство са међународном заједницом и пристају на то да о судбини ове земље одлучују странци, што потврђује да желе афирмисати политику колонијализације БиХ - истакао је Кошарац.

Он је одбацио све инсинуације и наметнуте наративе да институције Српске врше било какве антиуставне и антидејтонске активности.

- Управо они који оптужују Српску су главни и суштински носиоци антиуставних и антидејтонских активности, чиме свесрдно доприносе даљој дестабилизацији БиХ - нагласио је Кошарац.

Кошарац је рекао да су апсолутно нетачне тврдње о "неупитности евроатлантског пута БиХ", како је саопштено након састанка представника Тројке са западним амбасадорима.

- Евроатлантске интеграције БиХ не постоје, јер Српска није и никада неће дати сагласност за чланство БиХ у НАТО-у. Не оспоравамо сарадњу са овим војним савезом, али о чланству нема говора. То априори одбацујемо, јер је НАТО извршио агресију на Српску и Србију - нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, чланство у БиХ у НАТО-у остаће недосањани сан Марфија, Шмита и иних локалних извођача из ФБиХ.

- Што се тиче европског пута, Српска остаје посвећени партнер, али смо свједоци чињеница да су нас након оствареног напретка управо Марфи и Шмит вратили 100 корака уназад, подривајући могућност постизања домаћег договора - истакао је Кошарац.

Он је поновио да институције Српске и њени представници на заједничком нивоу константно позивају на договор домаћих лидера, уз поштовање Устава и Дејтона.

- Ако желе да заједнички креирамо политичке процесе у БиХ, то је искључиво могуће без уплитања странаца. Уосталом, то је темељ договора из Лакташа, који су прихватили и представници Тројке - рекао је он.

Кошарац је нагласио да би Тројка коначно морала да обезбиједи независност од утицаја међународног фактора.

- Како данас ствари стоје, Тројка је потпуно у раљама међународне заједнице, а то није добро за БиХ - закључио је Кошарац.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.