Министар спољне трговине и економских односа

Кошарац: Учињен искорак ка ЕУ, критике неосноване

  • Извор: АТВ
  • 09.03.2024. 20:20

Усвајањем Закона о спрјечавању сукоба интереса у институцијама на нивоу БиХ успјели смо направити додатан искорак према ЕУ, истакао је на Инстаграму министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Сташа Кошарац.

"Важно је да је ово законско рјешење плод домаћег договора и компромиса, с циљем испуњавања једног од приоритета и добијања датума преговора за чланство у ЕУ", рекао је Кошарац.

Он истиче да је Српска, као и много пута раније, показала да је конструктиван партнер и да је могуће доћи до рјешења која неће угрозити надлежности и аутономију Српске. 

"Што се тиче критика опозиције из Српске, ништа друго нисмо ни очекивали од људи који су навикли да буду допуна СДА-овим законима и политици Бакира Изетбеговића. Пласирајући неистине, покушавају да јефтиним популизмом скрену пажњу на себе", рекао је Кошарац.

Он као прво и најважније истиче да нема преноса надлежности.

Кошарац напомиње да је јасно дефинисано да чланове Комисије бира ПС БиХ, у којој сједе представници Српске, и то водећи рачуна о заступљености конститутивних народа и осталих, а то значи да ће представници Српске партиципирати у Комисији и да се без њиховог гласа ништа неће моћи усвојити.

"Надаље, Комисија доноси подзаконске акте прописане овим законом уз сагласност Савјета министара БиХ, у којем сједе и министри из Српске. То значи да без сагласности СМ БиХ, нема нити рада нити подзаконских аката Комисије", каже Кошарац. 

Он истиче да се ништа неће моћи урадити без гласа и сагласности Српске.

"У закону се чак помиње и држављанство Републике Српске, као и пребивалиште Српске. Сам назив закона упућује на то да се он односи само на институције на нивоу БиХ, а у самом закону не постоји прелазна одредба да су Српска и ФБиХ обавезне да ускладе своје законе са овим законом", рекао је Кошарац.

Кошарац закључује да то што опозиција покушава да неистинама и инсинуацијама омаловажава и ниподаштава напредак који смо остварили на путу ка ЕУ, искључиво је проблем опозиције, а не реалан приказ стања ствари.


Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)