Замјеник предсједавајуће Савјета министара

Кошарац: Видљиво је да се покушава трасирати пут изборног процеса на Шмитовим ставовима

  • Извор: СРНА
  • 07.05.2024. 17:52

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац истакао је да је видљиво да бошњачка структура примарно жели да имплементира смјернице међународног фактора у БиХ, као и да се покушава на сваки начин онемогућити домаћи договор и трасирати пут изборног процеса на ставовима Кристијана Шмита и представника међународне заједнице.

Говорећи о данашњој сједници Савјета министара, Кошарац је рекао да министри нису расправљали о приједлозима закона о суду и Изборном закону због тога што не постоји договор о овим законима.

Он је подсјетио да је из договора лидера партија у власти на нивоу БиХ из Лакташа прихваћено и договорено да радна група за правосуђе још у априлу изнесе и приједлог закона о Уставном суду.

Захарова: Ако Кијев нападне британским оружјем нашу територију, циљ ће нам бити британски објекти

Захарова: Ако Кијев нападне британским оружјем нашу територију, циљ ће нам бити британски објекти

Кошарац сматра да се опструише рад ове радне групе на начин да бошњачка структура сарађује са међународним фактором у БиХ, а да се на различите начине Република Српска етикетира да зауставља одређене процесе у БиХ.

"Ја вас питам да ли функционише Дом народа (Парламентарне скупштине БиХ)? Да ли је блокиран парламент БиХ одлуком Клуба Бошњака у Дому народа? Јесте", нагласио је Кошарац.

Кошарац сматра да је важно да се политичари у БиХ врате унутрашњем дијалогу и договору, наводећи да БиХ не би била ефикасна у испуњавању одређених обавеза, да политички представници нису сједили заједно и договарали се.

Додик: Окупљање на отварању Арнаудије успјех као и њена обнова

Додик: Окупљање на отварању Арнаудије успјех као и њена обнова

"То је био добар модел и нема алтернативе домаћем договору, без уплитања странаца", рекао је Кошарац новинарима након сједнице Савјета министара.

Одговарајући на питање да ли ће се избори у Републици Српској спровести у складу са донесеним Изборним законом, Кошарац је нагласио да хоће, наводећи да Српска има изборни суверенитет да бира своје представнике и органе на локалном нивоу и нивоу Републике Српске, као и да бира српског члана Предсједништва и делегате у Дому народа.

"То не може нико одузети Републици Српској. То је суверенитет Републике Српске у изборном процесу", додао је Кошарац.

Кошарац је одбацио и наводе да он лично, односно структура из које долази, блокира двије милијарде евра намијењених БиХ, додајући да је у оквиру Плана раста од 110 усаглашено 106 активности.

Путин: Сами ћемо одређивати судбину Русије

Путин: Сами ћемо одређивати судбину Русије

"Показали смо да можемо усагласити 97 одсто. Вјерујем да ће нам бити одобрена средства, али исто тако немојте да нико замајава грађане у БиХ да ће те двије милијарде доћи без додатних услова", истакао је Кошарац.

Он је навео да ће се тај новац исплаћивати у траншама.

"Видљиво је да је укупно за западни Балкан предвиђено шест милијарди евра. Од шест милијарди, двије милијарде су грант, а четири милијарде су кредитна средства", рекао је Кошарац, који је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Он је нагласио да никада неће издати интерес Републике Српске и њених институција, наводећи да оно што није усаглашено, то није урађено због тога што Република Српска није видљива.

Жена пала са прозора стана, животно угрожена

Жена пала са прозора стана, животно угрожена

Кошарац је рекао да ће БиХ морати да спроводи одређене реформе како би добила новац из Плана раста, и то у траншама, а ЕУ ће оцјењивати на којем нивоу су те реформе имплементиране.

"Увијек ћемо бити у фази једне врсте испуњавања услова, односно већ по познатом рецепту уцјењивања од европских институција. Ми смо показали спремност да можемо да разговарамо и да можемо очувати капацитете Републике Српске у преговарању, одлучивању и озбиљним резултатима", рекао је Кошарац.

Он је додао да је Република Српска показала да жели са легитимно изабраним представницима бошњачког и хрватског народа и свих институција да разговара о заједничком рјешењу.

Према његовим ријечима, радни тим за План раста ће до петка да дефинише одређене приоритете из онога што је до сада усаглашено, додајући да ће његов кабинет са Владом Републике Српске радити на оним питањима која су дефинисана овим документом и реформе који су саглашене.

"Вјерујем да ће одређење бити за оно што је дефинисано, а чини ми се да је шест мјера предвиђених у 2024. години и ми ћемо то, надам се, усагласити до краја ове седмице како би већ и идуће седмице имали одговор из Брисела о прихватљивости укупног нашег Плана раста, односно начину одобравања средстава из прве транше која је предвиђена негдје у јуну", рекао је министар.

Пронађено тијело дјечака који се са мајком и сестрама утопио у Бојани

Пронађено тијело дјечака који се са мајком и сестрама утопио у Бојани

Говорећи о буџету институција БиХ за ову годину, Кошарац је навео да је министар финансија и трезора Срђан Амиџић на сједници Савјета министара рекао да припрема овај документ, као и да постоји одређена потреба усаглашавања са министром транспорта и комуникација Едином Фортом у вези са одређеним инвестиционим активностима које подразумијевају значајније захвате из буџета институција.

Он је навео да постоји потреба усаглашавања и о расподјели вишкова средстава, када је ријеч Регуларној агенцији за комуникације, "Електропреносу", акцизама и друго.

"Информисани смо да министар и Министарство (финансија и трезора) предано раде на томе и постоје назнаке да ће у неком будућем периоду, не тако далеком, то питање бити предложено прије свега Савјету министара, а касније Предсједништву које је формални предлагач буџета", закључио је Кошарац.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.