Сарајево

Кошарац затражио хитну сједницу Извршног обавјештајног одбора поводом Хелезових навода

  • Извор: СРНА
  • 23.11.2023. 09:34

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац затражио је од предсједавајуће Борјане Кришто да у најкраћем року сазове хитну сједницу Извршног обавјештајног одбора поводом навода министра одбране Зукана Хелеза о постојању војних кампова за обуку и паравојних формација на територији Републике Српске.

"Тражим хитну сједницу како бисмо заједно са руководством Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ утврдили истинитост навода министра Хелеза и добили званичан став ОБА БиХ"', поручио је Кошарац, који је и члан Извршног обавјештајног одбора.

Он је у изјави за Срну истакао да је његово право и дужност да као, замјеник предсједавајуће из реда српског народа и представник Републике Српске у Савјету министара, затражи од надлежних органа пуну информацију о инсинуацијама министра одбране у Савјету министара у вези са постојањем војних кампова за обуку и паравојних формација на територији Републике Српске.

"Изузетно је опасно када министар одбране, без иједног доказа, јавно износи такве тврдње на рачун Републике Српске. То се може окарактерисати као распиривање националне нетрпељивости и страха. Таквим поступцима он уопште не доприноси стабилизацији прилика у БиХ", навео је Кошарац.

Он је нагласио да је очигледно да Хелез свјесно учествује у негативној кампањи против Републике Српске и антируској хистерији, што је потпуно неприхватљиво понашање.

"Његове тврдње да наводне војне обуке на територији Српске воде Руси потврђују да је Хелез преузео наративе америчког амбасадора Мајкла Марфија и других странаца о постојању малигног руског утицаја у БиХ, као и о томе да Република Српска заступа сецесионистичку и милитантну политику, што је ноторна неистина и нонсенс", поручио је Кошарац.


"Политичко суђење институцијама српске ће трајно нарушити односе у БиХ"

Он је истакао да Република Српска остаје привржена политикама мира, стабилности и сарадње, те поштовања Устава и Дејтонског споразума, као и да се залаже за унутрашњи договор два ентитета и три конститутивна народа.

"Евидентно је да, нажалост, политички представници Федерације БиХ имају другачију агенду. Инсинуације министра Хелеза додатни су доказ да постоје изузетно спорне и проблематичне намјере структура из ФБиХ, које са састанака са високим европским и свјетским званичницима искључују српске министре у Савјету министара", навео је Кошарац.

Он је додао да у ФБиХ очигледно постоје структуре које не дозвољавају представницима Републике Српске на заједничком нивоу да на адекватан начин представе њене званичне политике и ставове приликом састанака са међународним представницима.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.