Делегат у Клубу Срба

Ковачевић: Амбасада САД нема никакве везе са европским путем БиХ

  • Извор: РТРС
  • 15.02.2024. 14:18

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је данас да БиХ није на евроатлантском, већ само на европском путу са којим Амбасада САД у БиХ нема никакве везе.

"Јако је необично за нас као представнике грађана и власти у Републици Српској и БиХ да о европском путу БиХ разговарамо са Амбасадом САД. Могуће да смо ми неупућени, али колико нам је познато, САД и њихова амбасада у БиХ немају никакве везе са ЕУ и европским путем БиХ“, рекао је Ковачевић за РТРС, коментаришући саопштење из Амбасаде САД у којем наводе да ако БиХ на путу ка ЕУ не учини још један корак напријед у марту, јасно је да ће кривица бити на предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

Ковачевић је рекао да је очигледно да је амерички амбасадор Мајкл Марфи неупућен када говори о евроатлантском путу БиХ,  истичући да не постоји атлантски, већ искључиво европски пут и само сарадња са НАТО.

"Марфи живи у паралелном универзуму"

"Ми из Републике Српске одредили смо европски пут као наше стратешко опредјељење, али атлантски пут нас апсолутно не интересује. Мислим да је битно да подсјетимо Марфија и све у Амбасади САД, укључујући и оне који су држављани БиХ, а пишу таква срамна саопштења, да је посљедњи званични документ који је усвојен у заједничким органима БиХ, Програм реформи у којем је јасно дефинисано да више не постоје НАТО интеграције БиХ, да се питање чланства у НАТО више не прејудицира, односно да се дефинише искључиво сарадња са НАТО“, нагласио је он.

Ковачевић је рекао да "Марфи покушава да сачува своје пулене од одговорности коју носе".

"Ту јасно мислим на странке 'Тројке' које у посљедњих годину, па и двије, сваки договор који постигнемо на његов позив сруше, а очигледно је да ћемо и сада доћи у такву ситуацију“, истакао је Ковачевић.

Он је рекао да Република Српска и њен предсједник не праве никакав проблем када су у питању европске интеграције, додајући да је Додик стајао иза сваког искорака БиХ ка европском путу.

"Јако је битно да Марфи зна да не постоји ниједан пут или корак који је БиХ икада направила према ЕУ, а да иза тога није стајао потпис и највећи допринос Додика и СНСД-а. И у овом мандату ниједан корак према ЕУ није направљен без Додика и СНСД-а“, нагласио је Ковачевић.

Он је рекао да су Додик и СНСД и даље спремни за разговоре и да позивају партнере да се договоре и заврше задатак који је испоручила Европска комисија, а то је да усвајање пакета три закона и завршетак преговоре са Фронтексом.

"Политичко суђење Додику и Лукићу у затрованој политичкој атмосфери“

"Ми ту нисмо проблем и спремни смо да се то заврши већ сљедеће седмице. Тражити кривца за неуспјех унапријед и оптуживати да је кривац неко ко каже да је спреман на све, само личи на спасавање редова 'Тројке'", сматра Ковачевић.

Ковачевић каже и да је предсједница Народног фронта Јелена Тривић један од, како је рекао, Марфијевих пулена који "учествује на сједницама ПИК-а и помаже им док се спремају за издавање коминикеа који значи само једно - "пљување“ Републике Српске и свих њених грађана".

"Тривићева је јуче оптужила Додика да се придружио санкцијама против Русије и предсједника Владимира Путина. Сада нам неке ствари нису баш јасне. Да ли је Додик неко ко грли Путина или неко ко уводи санкције Путину и Русији, како тврде Марфијеви пулени?“M упитао је Ковачевић.

Он је подсјетио да је Русија, као и САД, један од гараната Дејтонског мировног споразума.

"Ми сматрамо да са свим гарантима Дејтонског споразума морамо да имамо сарадњу и да од њих морамо да тражимо једно - да наставе да подржавају Споразум, а не да подржавају рушење овог споразума, Устава и уставног поретка у БиХ. За такве ствари у нама партнера никада неће наћи и очигледно је да је то проблем који они имају са Додиком, СНСД-ом, али и са Републиком Српском“, закључио је Ковачевић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)