Делегат у Клубу Срба у Дому народа

Ковачевић: Циљ САД да наштети Српској и њеним грађанима

  • Извор: РТРС
  • 16.03.2024. 14:48

Очигледно је да је циљ САД да наштети Републици Српској и њеним грађанима - рекао је делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић реагујући на санкције које су САД увеле функционерима Српске.

Ковачевић каже да су на мети људи који штите Српску.

- Да се санкционишу људи који су изабрани лидери и представници народа у Републици Српској, само због тога што не пристају да Српска полако нестаје, да губи свој идентитет, да губи своје надлежности и да на крају крајева постане празна љуштура коју нико ништа неће питати, која неће имати никакву снагу да доноси било какве одлуке, нити да одлучује сама о својој судбини и судбини својих грађана. Из тог разлога су на мети људи који штите Српску и права свих грађана - истакао је Ковачевић за РТРС.

Говорећи о намјери предсједника Српске Милорада Додика да позове све људе из Српске који су под неправедним и срамним америчким санкцијама да затворе своје рачуне у банкама, Ковачевић каже да је то терет који ће да носи Додик.

- Оно што смо могли често да чујемо од предсједника Српске, јесте да је то терет који ће да носи он, и који ће да носе људи који воде борбу са њим, да ће учинити све да тај терет не носе грађани Српске, нити привреда, самим тим ни банкарски сектор. У том смислу је Додик позвао јуче све људе из Српске који су под неправедним и срамним америчким санкцијама да затворе своје рачуне, како ни једна банка у Српској се не би нашла под било каквим мјерама, како пословање ни једне банке не би било угрожено, и како ни једно радно мјесто људи који су запосленима у банкарском сектору не би било угрожено - поручио је Ковачевић.

Додао је да је једно максимално национално одговорно понашање лидера Српске.

- И у овој ситуацији Додик ће бити тај који ће да сноси посљедице, а који се труди да на сваки начин заштити све друге у Републици Српској  како нико не би осјетио терет ове борбе администрације САД против Републике Српске - закључио је Ковачевић.

Ковачевић: Потпуно логично да главни преговарач са Европском унијом буде из Српске

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да је један од закључака јучерашње сједнице Извршног комитета СНСД било и то да Српској припада мјесто главног преговарача са Европско унијом. Поручио је - на том ћемо радити и инсистирати.

- Предсједавајућа Савјета министра, министар иностраних послова, замјеник министра иностраних послова, директор Европске дирекције, све су то у људи из ФБиХ, те би у том смислу било потпуно логично да главни преговарач са Европском унијом буде из Српске. То је нешто на чему ћемо инсистирати, што сматрамо потпуно логичним - нагласио је Ковачевић за РТРС.

Ковачевић је напоменуо да је са колегама из Парламентарне скупштине ове седмице боравио у Стразбуру  те да је имао састанке са колегама из Европског парламента и додао да је то био посљедњи састанак у овом формату прије избора за европски парламент.

- Заједно смо поздравили препоруку Европске комисије да се БиХ отворе приступни преговори и да смо констатовали и да сам ја конкретно рекао да се ради о тешком политичком компромису који је постигнут унутар БиХ од кључних, дакле, унутрашњих политичких фактора у БиХ, то су представници три конститутивна народа и ентитети - навео је Ковачевић.

Додаје да је било коментара од одређених посланика Европског парламента о томе да Српска наводно угрожава стабилност БиХ и региона.

- Све сам то јасно и гласно демантовао. Српска искључиво, дакле, мирно институцијално и демократски штити уставни поредак у БиХ, и штити Уставом загарантована права и надлежности Српске. Не постој апсолутно никаква пријетња за безбједност БиХ, што су потврдили команданти Еуфора, а и команданти НАТО штаба, који су недвосмислено рекли да је безбједносна ситуација у БиХ стабилна. Српска, али СНСД као највећа странка, и Милорад Додик као предсједник највеће странке, главни акционари јер смо ми ти који смо дали највећи парламентарни и институционални капацитет за све добре одлуке БиХ на европском путу - рекао је Ковачевић.

Додао је да је у Стразбуру констатовао да сви успјеси који су постигнути постигли унутрашњи консензусом домаћих снага у БиХ треба валоризовати само на један начин, затварањем ОХР-а и одласком страних судија из БиХ.

- БиХ у којој постоји некакав лажни Шмит и некакви странци у Уставном суду, није суверена земља и да то ни на који начин не може бити подударно са европским путем и европским вриједностима - поручио је Ковачевић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 00:40 Ноћни програм

    Ноћни програм