Srpski delegat u Domu naroda PS BiH

Kovačević: Krajnje vrijeme da BiH počne funkcionisati na ustavan način

  • Извор: СРНА
  • 30.01.2023. 16:51

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da je krajnje vrijeme da BiH počne funkcionisati na način kako je to predvidio Ustav BiH, a to je da se predstavnici tri konstitutivna naroda i dva entiteta dogovore o tome u kom pravcu treba da ide zemlja.

"BiH je ustavno koncipirana tako da jedino ono o čemu postignemo konsenzus, kompromis, što možemo da dogovorimo jeste stav BiH i nešto što može da uspije", rekao je Kovačević za BHRT.

On je podsjetio da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik već dugo vremena zagovara princip da BiH treba da se bavi onim projektima o kojima može da se postigne dogovor.

Prema njegovim riječima, u BiH je često bilo primjetno miješanje stranaca koji su davali isključivu podršku jednoj strani, bošnjačkoj, a na štetu Republike Srpske i srpskog naroda, kao i Hrvata.

"Nismo došli ni do čega što bi bilo dobro ni za koga, pa čak ni za Bošnjake", konstatovao je Kovačević.

On je podsjetio da je u prethodnom mandatu i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković često kršila Ustav BiH, ignorišući činjenicu da joj je šef Predsjedništvo BiH.

"To najviše šteti ugledu BiH i ruši BiH direktnije nego išta drugo", istakao je Kovačević i izrazio nadu da će takvo ponašanje ostati u prošlosti, a da će uslijediti dogovaranje u korist svih u BiH.

Kovačević je rekao da one stvari o kojima nema dogovora, a kojih je puno, treba ostaviti po strani za neko vrijeme, a posvetiti se onome što sa nivoa BiH može na bilo koji način da poboljša živote građana.

"Bitno je da odredimo određene zajedničke projekte. To je suština", zaključio je Kovačević.

Kada su u pitanju previranja u "osmorci", Kovačević, koji je i portparol SNSD-a, je rekao da su to njihovi unutrašnji problemi i da SNSD ne ulazi u to.

"Sve dok oni imaju legitimitet da ispune obećanja koja su potpisali, a to je da ćemo da se dogovaramo unutar BiH, da ćemo na temelju Ustava da radimo projekte i upravljamo zajedničkim institucijama, oni će biti naš partner", poručio je Kovačević i dodao da su u SNSD-u sigurni da će "osmorka" znati da riješi trenutne probleme.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић