Делегат

Ковачевић: Ми смо потомци оних који никад нису везали коње гдје им ага каже

  • Извор: СРНА
  • 04.04.2024. 19:30

Делегат у Клубу Срба у Дому народа у Парламентарној скупштини БиХ Радован Ковачевић рекао је да су они који данас живе у Републици Српској и на још неким просторима у овом региону управо потомци оних који никада нису везали коња гдје им ага каже.

- Мислим да би Елмедин Конаковић који је, реагујући на "исправке" Изборног закона које је већ раније наметнуо Кристијан Шмит, рекао "вежи коња гдје ти ага каже", требало да буде свјестан да смо ми, који данас живимо у Републици Српској и на још неким просторима овдје на овом нашем региону управо потомци оних који нису везали коња гдје нам ага каже, него смо се увијек борили за слободу, за слободу свих, укључујући и слободу за Дину Конаковића и све оне који су њему блиски и битни - истакао је Ковачевић.

Он је нагласио да је то оно што ће бити настављено да се ради и у наредном периоду.

- Сада се говори о европском путу. Нама је европски пут битан и увијек нам је био битан. Резултате које смо направили у посљедњем периоду направили смо заједно управо тако што смо се договарали, што смо правили компромисе. То је нешто што смо ми били вољни да радимо и у наредном периоду и сматрамо да ЕУ управо јесте то - скуп слободних суверених земаља које слободно и самостално доносе одлуке - нагласио је Ковачевић, који је портпарол СНСД-а.

Он је истакао да је "то Европа за коју смо се борили и за коју смо спремни да наставимо да се боримо".

- Европа у којој се појаве неки странци ниоткуда и који сами доносе одлуке и законе није Европа за коју се ми боримо и није друштво којем ми желимо да припадамо. У том смислу то су ствари које су за нас потпуно неприхватљиве. Ми и даље нудимо разговор, нудимо договор и сматрамо да је то нешто што је кључ да сами и самостално донесемо одлуке, укључујући и Изборни закон. Морам да подсјетим да је Изборни закон жив у Парламентарној скупштини БиХ и оног тренутка када се врате они који су блокирали рад Парламентарне скупштине, мислим на Бошњаке, имаћемо прву тачку дневног реда изборни закон. О томе треба да се договарамо и то треба да рјешавамо на тај начин, јер је договор једини начин који је прихватљив - нагласио је Ковачевић.

Он је оцијенио да су катастрофалне поруке као што је порука да ако министар финансија у Савјету министара који долази из Републике Српске нешто не одобри да ће одобрити замјеник министра.

- На тај начин ствари не могу и неће моћи да функционишу. То мора свима да буде јасно. Друга ствар, порука коју смо чули од министра (Едина) Форте како је за ЕУ потребно да постоји јака централна власт која треба да усвоји и брзо прође кроз неких стотину хиљада страница исто су ствари које су неприхватљиве за БиХ - указао је Ковачевић.

Он је нагласио да БиХ има своју уставом дефинисану структуру и само на такав начин, који је дефинисан Уставом и кроз механизам кординације, који је усвојен, БиХ може убрзано да се креће према ЕУ, али без странаца који доносе одлуке.

- БиХ може ка ЕУ само са нама који ћемо самостално да доносимо одлуке у име свих људи који живе у БиХ. Република Српска неће дозволити да било какви странци доносе одлуке умјесто нас. Ми ћемо наставити да се боримо за своју слободу, за слободу свих нас и за бољи живот свих људи који живе у Републици Српској и БиХ - поручио је Ковачевић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина