Дом народа

Ковачевић: Питање Уставног суда БиХ се мора ријешити

  • Извор: СРНА
  • 18.03.2024. 14:15

Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић истакао је да се питање Уставног суда БиХ и страних судија у њему мора ријешити и упозорио да пријетње бошњачких делегата блокадом рада парламента, уколико ово питање буде уврштено у дневни ред овог дома, нису добре.

"Није добро да се било коме пријети да ће се рушити кворум овог дома, да ће се блокирати рад Парламентарне скупштине, да ће се на неки начин блокирати БиХ", рекао је Ковачевић у расправи о томе да ли ће у дневни ред данашње сједнице Дома народа, на приједлог српског делегата Желимира Нешковића, бити уврштен Приједлог закона о Уставном суду БиХ.

Истичући да то није ни у чијем интересу, Ковачевић је подсјетио да сваки делегат има пословничку могућност да предложи закон.

"И уколико се чланови Колегијума не усагласе о томе, онда ми делегати, односно Дом о томе одлучујемо", прецизирао је Ковачевић и додао да они који пријете да ће зауставити све у БиХ, те зауставити процес доношења одлука - не желе ништа добро БиХ.

Он је рекао да је познато да политички представници Републике Српске једним од кључних питања за опстанак БиХ и њену будућност сматрају рјешавање проблема са Уставним судом и страним судијама у овом суду, за које је навео да доносе суштинске и судбоносне одлуке о животима свих који живе у БиХ, а који нису из БиХ и ништа не знају нити их ишта занима о њој.

"То је питање које морамо да ријешимо и то сви заједно. Да ли ће нешто да буде на дневном реду или не, не значи да ће све да стане, али је то питање које ћемо морати дефинитивно ријешити и без рјешавања тог питања тешко ће БиХ ићи напријед и тешко ћемо моћи говорити о њеној било каквој будућности“, закључио је Ковачевић.

Реагујући на изјаву бошњачког делегата Шефика Џаферовића да се понадао да се ради о сукобу СДС-а и СНСД-а, Ковачевић је оцијенио да је очигледно то нешто што се прижељкује.

"Али, ако СДС и СНСД и сви у овом дому желе да се неки проблем ријеши, али је само СДА против тога и пријети да ће напустити сједницу ако се уопште разговара о томе, то није добар приступ и не треба призивати било какве сукобе", поручио је Ковачевић.

Он је поновио да су сви из Републике Српске једногласни у жељи да се ријеши питање Уставног суда БиХ и да га странци напусте, како би БиХ постала суверена и да би суштинске и судбоносне одлуке за све који живе у овој земљи доносили држављани БиХ.

"Не знам шта је ту спорно", рекао је Ковачевић и додао да се они који се представљају највећим патриотама посљедњим атомима снаге залажу да БиХ не буде суверена, што дјелује као озбиљан апсурд.

Ковачевић је истакао да не може једном кад неко напусти сједницу да буде представљено да подрива и блокира БиХ, а кад неко други то уради, да буде представљен као заштитник БиХ.

"Морамо да престанемо са том врстом лицемјерја. Делегат сваки има право да предложи закон, ми имамо могућност да се изјаснимо да ли ће то бити уврштено у дневни ред или не и ту се прича завршава", закључио је Ковачевић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм