SNSD

Kovačević: Saopštenje Ambasade SAD vrhunac licemjerja, ponovo se miješaju u politiku BiH

  • Извор: РТРС
  • 10.03.2023. 15:52

Saopštenje Ambasade SAD u BiH u kojem navode da su protiv, kako kažu, represivnih zakona u Republici Srpskoj, predstavlja vrhunac licemjerja, rekao je delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

“Kako drugačije nazvati to da jedna ambasada, predstavnici strane države, činjenicu da želimo da u potpunosti prekopiramo njihov zakon, i promijenimo tamo gdje piše SAD, da stoji Republika Srpska, smatraju gušenjem demokratije i narušavanjem građanskih prava”, istakao je Kovačević za RTRS.

Smatra da se po ko zna koji put na najružniji mogući način miješaju u dešavanja u BiH.

“Iako je zvanična politika SAD da BiH poštuju sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda, očigledno da se ambasador u BiH ne ponaša tako”, rekao je Kovačević.

Podsjetio je i na ratnohuškačku izjavu poglavara Islamske zajednice Huseina Kavazovića, navodeći da je i tada američki ambasador u BiH Majkl Marfi i u takvoj izjavi "ponovo bacio kamen na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika", koji je samo tražio da se u BiH poštuju Ustav i prava koja proizilaze iz njega.

“Najavili smo javnu raspravu koja će trajati minimalno 60 dana za Zakon o kleveti i uvredi. U njoj će biti saslušani i uvaženi argumenti svih strana. Na tom polju danas imamo problem i to je nešto što zajedno treba da riješimo. Kada su u pitanju slobode građana, Republika Srpska je bilo demokratsko slobodno društvo, i dalje ćemo omogućiti slobodu za sve njene građane, i za to nam ne treba bilo kakvo ‘sufliranje’ Ambasade SAD”, smatra Kovačević.

Naglašava, da Srpska zna kako će štititi najbolje interese građana Republike Srpske, koji ono što žele iskažu na izborima.

“Oni su izabrali Milorada Dodika, SNSD i vladajuću koaliciju. To je tim koji i te kako zna štititi interese građana Republike Srpske”, poručio je Kovačević.

Naime, Ambasada SAD u BiH saopštila je da su posljednjih dana vlasti u Republici Srpskoj najavile planove za usvajanje dva, kako kažu, represivna, nedemokratska zakona koji bi, ako se provedu, drastično narušili prava i slobode ljudi koji žive u Republici Srpskoj. 

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.